Relatare de la fața locului: Dezvelirea statuii îndrăgitului star rock român, Adi Bărar
Marți, 17 septembrie, în Parcul Alpinet din Timișoara, a fost dezvelită statuia lui Adi Bărar, fondatorul trupei rock Cargo. La ceremonie au participat prietenii și apropiații săi, fiica sa, primarul Dominic Fritz și iubitorii de rock din Timișoara. Statuia a fost realizată la inițiativa bunului său prieten, Corneliu Vaida, cu finanțare din partea Constructim SA, cea mai veche companie de construcții înregistrată în orașul nostru.
Adi Bărar a fost un chitarist și compozitor, născut pe 25 februarie 1960 la Timișoara. Prin spiritul său liber, el a transformat Timișoara într-un punct important al muzicii rock din România. A iubit Timișoara și, deși de nenumărate ori i s-au oferit ocazii de a se muta la București, a rămas loial orașului său. Trupa Cargo a fost fondată de Adi Bărar în 1985 și este una dintre cele mai cunoscute trupe de rock din România.
La câteva săptămâni după moartea sa, Corneliu Vaida, cel mai bun prieten al său, și-a amintit de niște cuvinte spuse de Adi: „Când nu voi mai fi în viață, mi-aș dori să am și eu o statuie”. De la aceste cuvinte a început o adevărată misiune. Au fost căutați mai mulți artiști plastici, fiind aleasă Linda Saskya Menczel. Aceasta a lucrat la statuie timp de câțiva ani. Pe lângă statuie, Corneliu Vaida a compus și o melodie în memoria lui Adi Bărar.
Intitulată „Marea Trecere”, statuia îl reprezintă pe Adi Bărar în mărime naturală, cu chitara în mână, trecând printr-o poartă. Poarta respectivă are inscripționate versurile unei melodii cunoscute de la Cargo.
O misiune îndeplinită de prieteni cu spijin din partea Constructim SA
ȘTIRI PENTRU COPII a reușit să vorbească cu Corneliu Vaida, cel mai bun prieten al lui Adi Bărar. Acesta ne-a spus de ce a considerat că este important ca statuia lui Adi Bărar să existe în Timișoara și care este cea mai frumoasă amintire cu el.
„Pentru că Adi Bărar a fost un artist și un muzician timișorean și pentru că memoria lui nu trebuie uitată, mai ales pentru voi, copiii. Este foarte important ca atunci când veniți aici, măcar dacă nu-l cunoașteți, să vedeți cine e și să căutați pe Google să aflați cine a fost Adi Bărar, pentru Timișoara și pentru muzica românească. În primul rând, a fost un foarte bun prieten. În al doilea rând, a fost un om cu o coloană vertebrală și un timișorean adevărat, care, deși a avut ofertă să meargă la București, să cânte acolo, a preferat să rămână aici și să ducă steagul Timișoarei cât mai sus, lucru pe care l-a și reușit. Cea mai frumoasă amintire cu el… îmi este foarte greu să aleg pentru că am multe amintiri cu el. Noi am fost prieteni, prieteni de familie, iar brățara aceasta este de la el. Am și vesta lui, bicicleta lui, boxele lui. Oriunde mă întorc, am câte o bucățică de amintire de la el. Trăiesc în gând cu el în fiecare zi!”, a declarat acesta.
Text și fotografii de Eva Stanciu, 11 ani, Liceul Waldorf Timișoara
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.