Două unități de învățământ din România, premiate de Comisia Europeană
Sistemul de educație din țara noastră are problemele lui, însă există și lucruri bune care se întâmplă. De exemplu, două unități de învățământ din România au fost premiate de Comisia Europeană pentru predare inovatoare, în cadrul European Innovative Teaching Award.
Vestea vine din partea Ministerului Educației. Cele două premii au fost acordate Grădiniței „Ciupercuța” din Sectorul 4, București, și Școlii Gimnaziale Speciale din Pașcani, Iași. Proiectele derulate în cadrul acestor unități de învățământ s-au remarcat în fața altora. Grădinița „Ciupercuța” a câștigat premiul la categoria Educația și îngrijirea copiilor preșcolari, pentru proiectul Amazing Children, Amazing Nature (ACAN). Pe de altă parte, Școala Gimnazială Specială din Pașcani a fost premiată la categoria Învățământ secundar, pentru proiectul Art Therapy for Autism.
Premiul vine ca o confirmare a faptului că lucrurile la care muncesc mai multe persoane sunt utile pentru copii. „Suntem încântați și mândri să primim Premiul European pentru Predare Inovatoare 2024. Ne străduim constant să transformăm educația și să oferim oportunități pentru fiecare copil. Această recunoaștere este o reflectare a dedicării și inovației echipei noastre”, transmit reprezentanții Școlii Gimnaziale Speciale Pașcani.
96 de proiecte premiate la nivel european
La nivel european, au fost acordate 96 de premii, printre care se numără și cele două care ajung în România. Reprezentanții Ministerului Educației au explicat, într-o postare pe pagina de Facebook, cum se acordă un astfel de premiu.
„Acest premiu, creat în 2021, este oferit pe baza a patru criterii: metodologiile utilizate, mediile de inovare, rolul profesorilor, impactul și rezultatele. Premiul european pentru predare inovatoare recunoaște contribuția Programului Erasmus+ la Spațiul European al Educației și importanța cooperării și a creării de rețele între școlile din întreaga Europă. În 2024, tema centrală a fost „Bunăstarea în școală”, reflectând eforturile educaționale care contribuie la crearea unui mediu școlar sănătos și incluziv”, transmit reprezentanții Ministerului Educației.