Păcăleală de 17 septembrie. Când vine, totuși, iarna
Iarna părea să se grăbească și a început deja să-și facă simțită prezența. Luni dimineață, termometrele au indicat temperaturi negative, ajungându-se chiar la minus 5 grade Celsius. Ba mai mult, pe Transalpina s-a așternut un strat generos de zăpadă. De astăzi termometrele încep să indice temperaturi mai ridicate, deci ne mai bucurăm puțin de căldură. Când vine, totuși, iarna.
Temperaturile negative au fost înregistrate la munte. La Țarcu, ieri, termometrele au indicat minus 5 grade Celsius, în timp ce la Vârful Omu au fost înregistrate temperaturi de minus 4 grade. Pe Transalpina, ploaia urâtă s-a transformat în lapoviță, iar mai apoi în ninsoare, lucru ce a dus la formarea unui strat de zăpadă de aproape cinci centimetri și la blocarea drumului.
Autoritățile s-au mobilizat și au intervenit la fața locului, însă anunță că, în continuare, circulația pe timpul nopții este interzisă. „Un utilaj echipat cu lamă și răspânditor de material antiderapant este pregătit să facă revizia drumului înainte de deschiderea circulației rutiere pe DN 67C, Transalpina. Vă reamintim că circulația rutieră este interzisă pe acest sector de drum în timpul nopții”, transmiteau ieri cei de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova.
Când se încălzește
Deși am avut parte de zile friguroase, iar la munte au căzut primii fulgi de zăpadă, meteorologii anunță că temperaturile vor mai crește în perioada următoare. Deci, nu pornim de grabă centralele, deși se poate ca mulți să o fi făcut deja. Potrivit reprezentanților Administrației Naționale de Meteorologie, în următoarele două săptămâni, în Banat, încălzirea se va face resimțită chiar de azi, 17 septembrie. Valorile medii de 23 și chiar 24 de grade Celsius se vor menține până spre finalul lunii. În unele zile sunt estimate valori chiar mai ridicate, spre o medie zilnică de 25…26 de grade.
În Crișana, termometrele vor indica temperaturi mai ridicate tot de azi, ajungând chiar la 22 și 23 de grade Celsius. În perioada 18 – 25 septembrie, media zilnică a temperaturilor va fi de 24…25 de grade, iar ulterior, spre finalul lunii, este posibilă o scădere ușoară, până spre 22…23 de grade. În Transilvania, media zilnică a temperaturilor maxime va crește treptat, de la 20 de grade până spre 23 de grade, valoare ce se va menține cu mici variații până spre finalul intervalului.
Prognoza pentru restul țării
În Maramureș, termometrele vor indica și ele temperaturi potrivite pentru această perioadă. În intervalul 18 – 25 septembrie, sunt estimate maxime în jurul a 24 de grade, iar spre finalul lunii este posibilă o scădere ușoară, până spre 21…22 de grade. În Moldova, în a doua jumătate a lunii septembrie, sunt estimate temperaturi apropiate de mediile multianuale specifice acestei perioade. Media zilnică a temperaturilor maxime va crește ușor și treptat de la 22 de grade, până spre 24 de grade în jurul datei de 24 septembrie, și o posibilă scădere la 22 de grade spre finalul lunii.
În Dobrogea, în ansamblu, pe tot parcursul intervalului sunt prognozate temperaturi apropiate de mediile multianuale specifice acestei perioade. Media zilnică a temperaturilor maxime se va menține în jurul a 24 de grade. În Muntenia, media temperaturilor maxime va crește ușor, de la 22 de grade în prima zi, până spre 24…25 de grade în zilele de 17 și 18 septembrie, iar în 19 septembrie va reveni la o medie de 22…23 de grade. Astfel de variații sunt posibile până spre finalul lunii, însă la valori apropiate de normalul climatologic, respectiv maxime în general de 24…26 de grade. În Oltenia, vremea se încălzește de azi, când sunt estimate maxime de 23…24 de grade Celsius, valori medii ce se vor menține fără variații importante până la finalul lunii.