COMORILE MUZEELOR – Un steag care a văzut flăcările Timișoarei, la MNaB
Acum, dragi copii, imaginați-vă că sunteți în Timișoara, într-un an îndepărtat, 1898. Atunci, pompierii erau eroii orașului, oameni care alergau spre foc, în loc să fugă de el. Ei aveau un steag foarte special, un fel de super steag, care era ca un simbol al curajului și al muncii lor importante. Steagul acesta se află astăzi la Muzeul Național al Banatului și are o poveste minunată de spus. Steagul Comandamentului Pompierilor Voluntari – Timișoara Cetate, 1898, un steag care a văzut flăcările Timișoarei.
Un steag cu poveste
Acest steag este mare și frumos, cu o înălțime de aproape doi metri! Este făcut dintr-o țesătură roșie, decorată cu multe modele florale. Dar partea cea mai interesantă este Sfântul Florian, patronul pompierilor, care este desenat chiar pe el. Florian nu este doar un desen obișnuit – el stinge un incendiu pe steag, cu o găleată plină de apă! Vă puteți imagina cum pompierii priveau acest steag înainte de a pleca să stingă flăcările din oraș? Era ca un super erou care îi încuraja să nu renunțe niciodată.
De la căsuțe în flăcări la simboluri ale curajului
Pe steag, în partea de jos, este desenată o căsuță în flăcări. Dar nu vă speriați, Sfântul Florian este acolo să ajute! Focul arată foarte viu, cu ață roșie, galbenă și portocalie care îl face să pară aproape real. Fiecare detaliu de pe acest steag este făcut cu multă grijă, ca să arate cât de importantă era misiunea pompierilor de atunci.
Unelte speciale și secrete vechi
Pe cealaltă parte a steagului găsim desenele unor unelte foarte speciale pe care pompierii le foloseau pe atunci. Erau niște obiecte pe care nu le mai vedem astăzi atât de des – coifuri, târnăcoape, cârlige și multe alte unelte care îi ajutau să lupte cu focul. Totul este brodat cu fir argintiu și aurit, iar steagul a fost sfințit într-o ceremonie mare, la care au participat mulți oameni importanți din oraș.
Stejar și plăcuțe misterioase
Hampa, sau bățul pe care era prins steagul, este făcută din lemn de stejar și este decorată cu 252 de plăcuțe metalice! Fiecare plăcuță avea gravat numele cuiva care a participat la sfințirea steagului. Oare cine erau acești oameni? Poate chiar străbunii unor locuitori ai Timișoarei de astăzi!
E ca o fereastră către o lume în care pompierii nu erau doar eroi, ci și protectorii unui oraș care se schimba și creștea cu fiecare generație.