Adolescenți în acțiune. Transformă un fost teatru din Italia, dar și subsolul Palatului Culturii din Iași
Adolescenți și tineri în acțiune. Cei cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, cu preocupări în domeniul patrimoniului construit, sunt invitați să ia parte la un proiect internațional. Tinerii vor deveni parte din echipele creative, iar anul viitor vor putea să participe la două experimente co – creative, care vor fi organizate în anul 2025.
Proiectul poartă numele „REVIVE Historic Towns and Sites – sustainable and inclusive living spaces for future generations inspired by the New European Bauhaus” (REVIVE Orașe și situri istorice – spații incluzive pentru generațiile viitoare, inspirate de noul Bauhaus european”. Obiectivul principal al proiectului este de a contribui într-o manieră inovatoare la păstrarea în bune condiții a bunurilor, dezvoltarea și promovarea patrimoniului și diversității culturale europene. Așa cum îi spune și numele, proiectul abordează orașe și situri istorice reprezentative din țările participante, valorizând capacitatea lor de a reflecta trecutul, dar și de a modela prezentul și viitorul într-o manieră durabilă care să asigure dăinuirea în timp a patrimoniului cultural european.
Ce învață tinerii în cadrul proiectului
Luând parte la proiectul REVIVE, tinerilor li se vor consolida competențele și vor fi încurajați să se integreze în noi rețele tematice pentru a trece mai ușor de la mediul educațional la cel profesional. Cele două evenimente care vor avea loc anul viitor sunt următoarele:
Cellino Attanasio, Italia, între 30 martie și 12 aprilie 2025;
În Cellino Attanasio, intervenția proiectului se va concentra pe spațiul neutilizat al unui fost teatru din centrul istoric al orașului. Acesta va fi transformat într-un spațiu multi – funcțional disponibil pentru creație, design și implementarea de nou conținut cultural și artistic. La Iași, experimentul va avea loc la Palatul Culturii. Subsolul va deveni un spațiu pentru schimburi interculturale, implicând comunități multietnice care de-a lungul timpului au conviețuit în oraș.
Pentru a face parte din echipă, tinerii trebuie să participe la activitățile premergătoare, care vor avea loc online. Este vorba despre:
un bootcamp comun divizat în două părți (pentru a afla mai multe despre locații, a se întâlni cu părțile interesate relevante, precum și cu membrii echipei, pentru brainstorming și inițierea de soluții co-creative pentru respectivele spații);
un eveniment transnațional online de consolidare a capacităților (pentru a învăța și a găsi inspirație în exemple de bună practică).
Tinerii pot aplica pentru proiect până în 27 septembrie, prin completarea formularului disponibil aici.