Locuri de poveste din România. Semmeringul Bănățean
În județul Caraș – Severin, între Oravița și Anina, se află prima și cea mai spectaculoasă cale ferată de munte de pe teritoriul României, o cale ferată unicat ce străbate un peisaj mirific. Astăzi, în cadrul rubricii Locuri de poveste din România, vorbim despre Semmeringul Bănățean.
Unic în România
Aproape toată calea ferată Oravița – Anina este realizată din tuneluri, poduri, străpungeri în stâncă, care alternează în mod spectaculos într-un cadru natural sălbatic. Are 14 tunele și 10 viaducte,o lungime de 33,4 km cu o diferență de nivel de 338 m, de la altitudinea de 218 m (Oravița) la 558 m (Anina).
Construită în timpul Imperiului Austriac, calea ferată reprezintă o realizare tehnică deosebită și un monument cultural unic în România. A primit supranumele de „Semmeringul bănățean” fiind construită doar câțiva ani după faimoasa cale ferată „Semmering” din Austria și datorită asemănării dintre ele. A fost dată în funcțiune la 15 decembrie 1863 pentru transportul de mărfuri și în 4 aprilie 1869 pentru cel de persoane.
O zi perfectă cu familia
Am avut bucuria să văd această minunăție în această vacanță făcută împreună cu familia mea. Am făcut o excursie de o zi. Pentru o călătorie pe Semmeringul Bănățean a fost necesar să ajungem la Oravița cu mașina. Din Timișoara, am urmat următorul traseu: Timișoara – Moravița – Oravița. Apoi, din gara Oravița am plecat către Anina la ora 11:15. Călătoria a durat aproximativ o oră și jumătate. Ne-am plimbat o oră prin Anina unde ne-am răcorit cu o înghețată și am cumpărat câteva suveniruri. Întoarcerea din Anina spre Oravița a fost la 14:40. Am fost impresionați de dificultatea traseului și de peisajul care îți taie respirația prin frumusețe.
Biletele pentru călătoria de poveste se pot achiziționa online, de aici. Elevii beneficiază de gratuitate.
Text și foto: Ana Sofia Brînzei, clasa a V-a, Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășuratăîn cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.