Curiozități despre Sfânta Maria, mama Mântuitorului Iisus Hristos
An de an, potrivit Calendarului Creștin Ortodox, în 8 septembrie, credincioșii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului. În popor sărbătoarea este cunoscută drept Sfânta Mărie Mică și reprezintă prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie. Iată câteva curiozități despre Sfânta Maria, mama Mântuitorului, pe care mulți nu le știu.
Povestea Sfintei Maria este prezentată, pe scurt, în Biblie. Aceasta provenea dintr-o familie de creștini, Ioachim și Ana. Venirea Mariei pe lume a fost ea însăși o minune de la Dumnezeu. Ana și Ioachim s-au rugat mult să aibă un copil, iar la un moment dat Îngerul Gavril i-a anunțat că rugăciunile le-au fost ascultate. Fecioara Maria a rămas alături de părinții săi până la vârsta de trei ani, iar apoi, până la vârsta de 15 ani, a mers la Templu, unde a primit educație religioasă, așa cum se întâmpla în acele vremuri.
Singura femeie pomenită cu numele de Coran este Fecioara Maria. Plecând de la viața ei au fost realizate și mai multe filme. Într-unul dintre ele, „Patimile lui Hristos”, rolul Fecioarei Maria a fost jucat de celebra actriță româncă Maia Morgenstern. Mama Mântuitorului Iisus Hristos mai e menționată în calendar, în data de 15 august, când se celebrează Adormirea Maicii Domnului sau Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria. Ca și în cazul lui Iisus Hristos, trupul Sfintei Maria s-a ridicat la ceruri după moartea sa pământească. De asemenea, alte sărbători care o menționează sunt Buna Vestire și Intrarea în Templu.
Curiozități despre Sfânta Maria
Viața Fecioarei Maria este relatată în multe cărți și scrieri religioase în care se regăsesc și multe curiozități. Câteva din lucrurile mai puțin știute despre Sfânta Maria sunt următoarele:
A fost logodnica lui Iosif din Nazaret, tâmplar de meserie, de la vârsta de 15 ani. Iosif avea 80 de ani și era văduv. De asemenea, se știe că era tatăl a șapte copii;
Sfânta Maria și-a dat votul de feciorie. Asta înseamnă că și-a luat un angajament de castitate, adică nu a întreținut relații intime niciodată;
Maria a rămas fecioară chiar și după nașterea lui Iisus, care s-a întâmplat când avea 16 ani;
După ce Iisus a fost răstignit și a înviat, Fecioara Maria a continuat să răspândească creștinismul. Se spune că locuia în casa Sfântului Ioan;
Unele scrieri susțin că în dimineața Învierii, Fecioara Maria a fost prima care a văzut că mormântul este gol, nu Maria Magdalena. Maria ar fi fugit să îi anunțe pe Simon Petru și pe Ioan.
Nașterea Maicii Domnului reprezintă trecerea de la vară la toamnă. Este, de asemenea, momentul în care oamenii încep să culeagă strugurii, să bată și să adune nucile, să recolteze culturile de câmp și să semene altele.