Deschiderea Simpozionului de artă contemporană Gărâna 2024 – Atelier de creație. Reportaj de Eva Stanciu
Cu câteva zile înainte de începerea unui nou an școlar, ȘTIRI PENTRU COPII a participat la vernisajul unei expoziții remarcabile, la Muzeul Național al Banatului din Timișoara – „Gărâna 2024 – Atelier de creație”. Am aflat de la organizatori că este a XIV-a ediție a simpozionului de artă și a expozițiilor de tradiție, rezultat al taberelor de creație organizate anual de Andrei Herczeg, la Gărâna, județul Caraș-Severin.
Expoziția din acest an prezintă peste 50 de lucrări de pictură și sculptură. Sunt realizate de cei 20 de artiști care au participat, peste vară, la această tabără de creație.
Artiștii care expun lucrări în acest an sunt: Dacian Andoni, Ambrus Apor-Nimbert, Dona Arnakis, Cătălin Bădărău, Dana Constantin, Incze Mózes, Köteles Róbert, Toma Libotyan, Madár Réka, Doina Mihăilescu, Cosmin Moldovan, Nagy Gábor, Nádas Alexandra, Laurian Popa, Ana Maria Szőllősi, Petrică Ștefan, Tamás Attila, Edith Torony, Eugen Țîbuleac, Miki Velciov. Am aflat că la primele ediții ale taberei participau doar sculptori, dar, de câțiva ani, li s-au alăturat și pictori.
Directorul Muzeului Național al Banatului: „Este un privilegiu pentru noi”
Claudiu Ilaș, directorul MNaB, a evidențiat, în deschiderea expoziției, importanța unor astfel de evenimente. El a declarat, în exclusivitate pentruȘTIRI PENTRU COPII, cum a ajuns Muzeul Național al Banatului un partener strategic al proiectului „Gărâna – Atelier de creație”.
„Este un privilegiu pentru noi, pentru că sunt 20 de artiști care sunt din Timișoara, dar și din alte țări. Este a paisprezecea ediție a Atelierului de Creație. Sunt foarte multe lucrări, mai exact peste 50, ceea ce ne bucură și ne provoacă. În fiecare an a crescut nivelul picturilor, sculpturilor și suntem foarte mândri că putem organiza această expoziție în fiecare an. Arta plastică înseamnă de la pictură, fotografii, tot ceea ce este frumos și plăcut ochiului”, a declarat Claudiu Ilaș.
La eveniment au mai luat cuvântul și Dana Acea, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara, și Andrei Herczeg, inițiatorul și organizatorul, prin fundația care îi poartă numele, al atelierelor de creație plastică de la Gărâna. Cu toții au fost bucuroși de publicul numeros care a participat la vernisajul expoziției.
Cum s-a născut atelierul de creație de la Gărâna
Andrei Herczeg, organizatorul taberei anuale de artă de la Gărâna, a explicat pentru cititorii ȘTIRI PENTRU COPII cum s-a născut acest proiect al său.
„Am organizat în urmă cu 14 ani această tabără din pasiune. Arta plastică e un termen general. Eu zic că sunt un mare iubitor și promotor al artei contemporane. Sunt foarte interesat de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Aș dori ca locuirea și trăirea oamenilor să se întâmple în niște spații mult mai frumoase, mult mai bine decorate. Aici contribuie arta contemporană”, ne-a spus Andrei Herczeg.
Expoziția „Gărâna 2024 – Atelier de creație” poate fi vizitată la Muzeul Național al Banatului, în Bastionul Theresia, Mansarda B1, până în data de 30 septembrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.
Text și fotografii de Eva Stanciu, 11 ani, elevă în clasa a V-a la Liceul Waldorf din Timișoara.
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.