Croșetat ca în povești. Reportaj la un atelier despre cărți, oi și lucru manual
De curând a avut loc în Timișoara la sediul InEdu un atelier plin de bucurie, poveste și croșetat. Este vorba despre coloratul atelier “Poveste cu fire fermecate”! Acest eveniment a fost organizat de asociația InEdu – Inițiativă în Educați, prin intermediul Alinei Iga și al Liubei Serariu
Știați că și oile croșetează?
Atelierul a început cu o poveste citită de Liuba Serariu participanțiilor. Povestea a fost despre o oiță care învață de la bunica ei să croșeteze o pătură. Lâna roșie a bunicii este furată, așa că mica oiță pornește în căutarea ei. Descoperă că un șoricel furase lâna bunicii ca să croșeteze pături pentru familia lui. Văzând acest lucru, oița îi spune șoricelului că putea să ceară lâna în loc să o fure. Ba mai mult, la final, oița croșetează niște mici pături pentru familia de șoricei.
Învățătura poveștii a fost că nu e bine să furi, iar atunci când poți să ii ajuți pe cei din jurul tău să o faci cu bucurie.
Misiune îndeplinită
După poveste, toți participanții au primit câte un ghem de lână. Apoi Liuba le-a arătat cu răbdare la fiecare cum să tricoteze pe degete o pătură ca în poveste… dintr-un ghem de lână roșie.
Cei mai mari dintre copii, care aveau ceva mai multă experiență, au avut ocazia să-i ajute pe cei mai mici, transformându-se astfel în mici îndrumători pentru câteva clipe și astfel, la finalul atelierului, toată lumea a plecat acasă mulțumită, dar și cu noi învățături și o păturică.
Se pare că misiunea atelierului a fost îndeplinită, dovadă fiind mărturia Nataliei, de 7 ani: “Eu m-am înscris la acest atelier ca să tricotez pe degete și am învățat din poveste că nu e bine să furi”. Maria, de 10 ani spune că deși tricotatul este relaxant, din păcate nu tricoteză și acasă”. Iar David de 7 ani, a spus sincer că a venit să se joace.
Probabil datorită experienței acumulate la atelier, unii au avut ocazia să-și descopere noi pasiuni și poate pe viitor vor încerca chiar și alte tehnici de croșetat.
Activități pentru copii și cu copii – interviu cu Alina Iga
Alina Iga este învățătoare și membru al asociației InEdu și fondatorul Cufărului cu Povești.
Darius Toduți:Cum ați ajuns să faceți parte din acest proiect?
Alina Iga: Eu fac parte din asociația Inițiativă în Educație din anul 2018. Sunt foarte pasionată de educație, fiind învățătoare. Sunt pasionată de lucrul cu copiii și am decis să mă implic în această organizație, să facem activități pentru copii și cu copii.
Darius Toduți:Ați scris vreodată o carte?
Alina Iga: Nu! Eu nu am scris niciodată o carte.
Darius Toduți:Atunci, vă plac cărțile?
Alina Iga: Imi plac foarte mult cărțile, drept urmare le și citesc copiilor atunci când merg la ateliere sau copiilor de la clasa mea.
Darius Toduți:De cât timp participați la cursuri pentru copii?
Alina Iga: Particip din anul 2020. Aș spune mai degrabă că de atunci organizez ateliere pentru copii, activități pentru copii.
Despre magia croșetatului
Liuba Serariu este învățătoare, membru a asociației InEdu și pasionată de croșetat.
Radu Tegian:Care este ultimul articol croșetat de dumneavoastră?
Liuba Serariu: Ultimul articol croșetat de mine a fost chiar o păturică pe care am pregătit-o pentru acest atelier.
Radu Tegian:Ați croșetat vreodată un pluș?
Liuba Serariu: Plușuri, da! Am făcut un iepuraș din pluș.
Radu Tegian: La ce vă pricepeți cel mai bine să croșetați?
Liuba Serariu: Cu andrelele, mă pricep la absolut orice.
Radu Tegian: Ați dona haine croșetate de dumneavoastra la copii săraci?
Liuba Serariu: Este o idee foarte bună să știi, chiar e o idee minunată! Mulțumesc pentru această idee!
Darius Toduți: Și legat de cărți. De ce ați ales această carte să o citiți?
Liuba Serariu: Am ales această carte pentru că, după cum veți observa și voi în atelier, este o poveste foarte draguță cu o oiță. Știți că lâna vine de la oița și atunci și firul pe care vom tricota este tot din lână și atunci are această legatură. La finalul cărții veți vedea că ei fac împreună un cerc de tricotat, ceea ce vom face și noi azi.
Darius Toduți: Ați mai citit cărți scrise de această autoare?
Luiba: Din păcate nu dar, este o carte foarte frumoasă și cu siguranță voi căuta și alte cărți scrise de această autoare.
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.