Ce s-a mai întâmplat la CODRU Festival, un eveniment care pune accent pe ecologizare
CODRU Festival 2024 a debutat spectaculos, atrăgând peste 25.000 de participanți la Pădurea Verde. Corespondentul nostru special, Andrei Brânzei, asociază noua locație a festivalului, adică terenul fostei Grădini Zoologice din Timișoara, cu un fel de casă pentru CODRU Festival. În continuare, un vox pop realizat în cadrul evenimentului.
Organizatorii CODRU Festival au decis să sărbătorească ediția de anul acesta cu un video manifest dedicat protejării mediului, care poate fi văzut aici. Încă de la înființare, CODRU a făcut din sustenabilitate o misiune pe care o duce mai departe an de an. CODRU este mai mult decât un festival. Este un program cultural, un manifest dedicat naturii și artei și se bazează pe patru piloni importanți: artă și cultură, educației, entertainment și sustenabilitate. Festivalul este dublat de sesiuni de plantare și acțiuni de ecologizare a pădurilor. Fiecare participant la CODRU Festival se alătură implicit și misiunii de responsabilizare și ecologizare pentru că fiecare bilet reprezintă un copac plantat. Până acum s-au plantat peste 45.000 de puieți în Pădurea Bistra și în alte zone din Timiș.
Ce i-a atras pe oameni la CODRU Festival
CODRU Festival a fost un eveniment dedicat întrefii familii. De la mic la mare. Chiar și animalele de companie au fost binevenite. Fosta grădină zoologică a fost de data aceasta plină oameni doritor de distracșie. „Am venit să ne distrăm, să petrecem timp cu copilul. Este foarte fain. Muzică, activități pentru copii, sucuri, mâncare”, a spus Mirela, 31 ani, din Timișoara.
„CODRU este un festival nu doar al naturii, este și al familiilor. Putem veni cu copiii fără ca ei să se plictisească, având parte de multe activități și premii, ne întâlnim cu prietenii, ne bucurăm de aer curat în natură. În plus, alături de familie, ne însoțesc și prietenii patrupezi”, a spus Raluca, 43 ani, din Timișoara.
„Evenimentele organizate cred că au rol de divertisment, este foarte fain că reușesc să aducă mulți oameni la un loc. Creează o atmosferă foarte plăcută”, a mărturisit Andrei, 42 ani, Timișoara.
„Eu personal ador evenimentele organizate de CODRU. Atât cele de plantare, cele de donare de sânge, dar nu în ultimul rând cele dedicate distracției. Toate acestea unesc comunitatea. Cred că acesta este scopul organizării lor”, spune Diana, 53 ani, din Timișoara.
„Codru este singurul eveniment de entertainment ale cărui profituri sunt redirecționate exclusiv către cauze ecologice. Fiecare bilet înseamnă un copac plantat”, ne-a spus unul dintre participanții de la CODRU Festival.
„Foarte bună inițiativa, mi se pare foarte funny (distractiv) să unești distracția cu ecologizarea. Poate că astfel de campanii de plantare ne-ar ajuta să fim mai responsabili”, ne-a mărturist și Camelia , 38 ani, din Timișoara.
Elevii din Timiș învață să aibă grijă de mediul înconjurător
CODRU Festival a inițiat un program de promovare a acțiunilor educative ecologice în școlile din județul Timiș. Este vorba despre formarea abilităților de plantare și creștere a copacilor prin ateliere desfășurate în câteva școli din județul Timiș. Organizatorii promit extinderea acestor programe în cât mai multe școli. La sesiunile de plantare pot participa elevi alături de cadrele didactice, familii sau oricine dorește.
„Am fost la plantat cu familia și câteva prietene bune, cred că era interesant să mergem toată clasa cu profesoara de biologie. Aveam parte de o oră în aer liber interactivă, folosită în scop educativ, și practică în același timp”, spune Sara, 17 ani, din Giroc.
Sugestii pentru viitor
Fiecare ediție a festivalului CODRU ne încurajează să fim mai responsabili cu fiecare acțiune pe care o facem. Participanții au fost întrebați și cum cred că pot contribui mai mult la protecția mediului în cadrul festivalului.
„Ar fi util un atelier care să învețe copiii cum să recicleze, cum să se comporte în natură”, spune Adina, 28 ani, din Dumbrăvița.
„Cred că sunt suficienți pomi. De exemplu, acum suntem în pădure. Nu ar trebui să fie și niște pomi de plastic în plus”, spune Teodora, 35 ani, din Timișoara.
Dicționar
Vox pop sau vox populi: un gen jurnalistic care constă în interviuri luate oamenilor din public. Este o expresie latină care înseamnă, literal, „vocea poporului”.
Text li foto Andrei Brânzei, 13 ani, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.