Locuri de poveste din România: Munții Apuseni – Peștera Ghețar Scărișoara
Locuri de poveste din România. Dacă deschideți pașapoartele o să găsiți la una din pagini o imagine a unei peșteri speciale. E vorba de Peștera Scărișoara din Munții Apuseni. Este cel mai mare ghețar subteran din lume. Dar nu este singurul loc special. Munții Apuseni ascund numeroase comori.
Munții Apuseni fac parte din topul celor mai frumoase locuri din Europa realizat de compania media CNN. Se află în vestul Transilvaniei și fac parte din Carpații Occidentali. Sunt extrem de bogați în zăcăminte prețioase. Am putea spune că sunt foarte valoroși având în vedere că cel mai important zăcământ este aurul.
„Făcând parte din lanțul Carpaților, Apusenii sunt cel mai bine păstrat secret din Europa de Est. Acești munți sunt izolați, cu păduri străvechi și peșteri de calcar care coboară în râuri subterane la fiecare pas. Timpul se oprește aici, cu puține lucruri de făcut în afară de a respira aerul cu miros de pin și de a fi cu ochii în patru pentru fauna sălbatică abundentă”, e descrierea Munților Apuseni făcută de CNN.
Atracții turistice din Munții Apuseni
Să vorbim despre tot ceea ce înseamnă Munții Apuseni ne-ar lua foarte, foarte mult timp. Ce putem face însă e să vă spunem, în mare, ce puteți vizita. Munții Apuseni au o mulțime de trasee montane și peșteri, dar și alte atracții turistice interesante. De asemenea, inclusiv localitățile din Munții Apuseni merită vizitate. Despre una din atracțiile turistice din Munții Apuseni, Peștera Meziad, am vorbit și noi într-un alt articol al acestei rubrici. Mai multe despre Peștera Meziad puteți afla de aici.
Peștera Scărișoara
Peștera Scărișoara este nu doar specială, ci și unică. Numele provine de la comuna Scărișoara situată 16 km mai jos, de care aparținea administrativ în vremea când a fost numită astfel. Acum aparține comunei Gârda de Sus, județul Alba. Drumul spre peșteră nu este greu, se face într-o plimbare de aproximativ 15 minute. Dar abia la intrare urmeazp greu, fiind foarte multe scări de coborât. Sfatul nostru este sa vă îmbrăcați bine, pentru că, deși nu veți sta foarte mult în peșteră (turul ghidat durează cam 10 minute), temperaturile coboara până la -2 grade vara și până la -14 iarna. Prețul de intrare este de 15 lei de persoană.
Se află la o altitudine de 1165 m față de nivelul mării și are o lungime de peste 700 de metri. În peștera ghețar trăiesc lilieci și gândăcei. Din ea a fost dezgropat un schelet de capră sălbatică/
Dicționar
Zăcământ: acumulare naturală de substanțe minerale utile, cu forme și dimensiuni variate.