Un eveniment plin de veselie și de adrenalină a avut loc în Timișoara recent – karting și curse cu mașini de raliu. E vorba de etapa IX din Campionatul de Automobilism și Karting Timiș, ediția a XXV-a. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII a fost onorată să participe la acest eveniment cu cinci reporteri speciali.
Campionatul din Timiș este campionatul cel mai diversificat din România, cu mai multe genuri de competiții: rally, super rally, rally sprint, circuit viteză, VTM, drag race, drift, truck drift, speed truck, karting cu motor, karting electric.
În deschidere a avut loc prima manșă de karting cu motor, care a continuat cu circuitul de viteză. La finalul celor două manșe, a avut loc festivitatea de premiere. După ce toți câștigătorii au fost anunțați și și-au primit premiile, jurnaliștii de la ȘTIRI PENTRU COPII au intervievat câțiva câștigători.
“Am stat de vorba doi piloți care au participat la aceeași categorie și care erau cei mai buni prieteni. Înainte de concurs nu erau emoționați și au intrat pe traseu fără trac. Traseul a fost o surpriză pentru ei deoarece nu s-au documentat despre el înainte, dar în timp ce-l parcurgeau aveau sentimente de bucurie și de adrenalină. Pilotul care a reușit să câștige locul 1 nu se aștepta la așa ceva, deoarece era convins că prietenul lui o să câștige. Credea asta pentru că știa că, deși aveau aceași mașină, cea a prietenului lui era mai bună. Chiar dacă a luat locul 2, al doilea pilot nu s-a simțit descurajat, ci a fost chiar foarte bucuros când a văzut că prietenul lui a câștigat cursa. Între ei nu a fost nicio rivalitate și fiecare s-a bucurat pentru celălalt, cea ce este minunat.” (Reporter special Andrei Stănese, 11 ani)
Reporter special Cezara Ciucur, 11 ani a stat de vorbă cu Mălina Manoli, de 13 ani, participantă și medialiată la karting. A aflat că practică acest sport de trei ani și că a fost încurajată de părinți. Cel mai mult îi place adrenalina. De la Nadia Ciucur, în vârstă de 10 ani, câștigătoarea locului 3 la Kart Junior, am aflat că deși practică kartingul de trei ani, s-a apucat mai serios abia de un an. “M-a ajutat foarte mult tata, Cosmin Ciucur. Mă simt așa de liberă când mă dau cu kartingul. Îmi place adrenalina. Sunt bucuroasă că am ajuns pe podium, văd ca n-am luat locul 1, dar tot am ajuns pe podium.” De la Adrian Ivaici, concurentul cu numărul 12, am aflat date tehnice despre mașină – Peugeot 106, motor de 1,6, galbenă (pe motiv că șoferul ei este amator de bere).
Reporter special Mihai Butăriță, 13 ani, a stat de vorbă cu Avram Eduard, concurent la karting junior. El a povestit că practică acest sport doar de 6 luni și a fost încurajat și susținut de părinți.
Reporter special Luca Pavel, 10 ani, a stat de vorbă cu echipa Club Extreme Sport Vața, din care fac parte Sara Maria Molnar (10 ani și 8 luni), Victoria Adriana Adam (11 ani), Andrei Adam (9 ani) și Mălina Manoli, toți din localitatea Brad. Karturile lor pot ajunge la viteze de 120 km/h. Au început să practice acest sport de la 10 ani (Sara Maria) respectiv de la 6 ani (Andrei și Victoria Adriana). Copiii au mărtrisit că pilotul lor preferat este Radu Dobârcău. Premiile obținute de Club Extreme Sport Vața sunt – Mălina Manole, locul 1, Avram Eduard locul 2 karting junior, Adam Andrei locul 2 kids kart și Adam Victoria locul 4 kart junior la aproximativ 2 sec de locul 3.
Andrei Brânzei: Ce competiții ați mai organizat?
Giurisici Ladislau: Eu sunt președinte la Auto Club Rally Timiș. Noi organizăm toate competițiile sportive automobilistice și de karting profesioniste din județul Timiș și pe regiunea de vest. Avem un total de 245 de concursuri organizate de-a lungul a 25 de ani. Tot noi mai organizăm și în partea de vest a țarii, în Hunedoara, Deva, Arad, Oradea. După cum ați putut vedea, avem destul de mulți concurenți. Azi, 55 de concurenți au luat startul la acest concurs. Ca și număr este un record la nivel de concursuri de gen circuit viteză urbană.
Andrei Brânzei: Câți concurenți ați avut în toate cele 25 de ediții?
Giurisici Ladislau: Înmulțind 25 cu 30, în jur de 750 de concurenți.
Andrei Brânzei: De unde pasiunea de raliurui ? De când?
Giurisici Ladislau: Pasiunea de raliuri o am de la 19 ani, când am început ca voluntar. După aceea am fost arbitru, concurent și acum organizator.
Andrei Brânzei: Câteva cuvinte despre următoarea etapă…
Giurisici Ladislau: Următoarea etapă se va desfășura în zona Lacului Surduc. Va fi un gen de concurs viteză pe traseu montan pe data de 14 septembrie.
Andrei Brânzei: Cine vă sponsorizează?
Giurisici Ladislau: Cu bani nu ne sponsorizează nimeni. Avem doar sponsori materiali în sensul că avem dispozitive de securitate sponsorizate de Blitz, restaurantul Anturaj unde vom face festivitatea de premiere și mai mulți sponsori asociați, dar nici unul sub formă financiară.
Andrei Brânzei: Cine a venit cu ideea de a adăuga și karturi în campionat?
Adina Jurca: Întotdeauna, pentru cei care participă la campionatele de automobilism primul pas este în karting. Așa pot ei să își dezvolte abilitățile și să vadă dacă sunt potriviți pentru acest sport. Este un sport foarte complex.
Andrei Brânzei: La anul ați dori să se facă o pistă prin tot orașul?
Adina Jurca: Da! De-a lungul timpului să știți că au fost foarte multe locații în care s-a făcut acest campionat. A fost și în zona dinspre Bălcescu, au fost și curse motorsport care s-au făcut pe Calea Aradului și Torontarului. Firma ,,BLITZ” este cea care a organizat foarte mulți ani aceste campionate.
Andrei Brânzei: De ce ați dorit să vă ocupați de acest eveniment, având în vedere că sunteți femeie?
Adina Jurca: Am să îți spun ceva în premieră. Să ști că mie mi-a plăcut foarte mult mirosul de gaze arse și de adrenalină din zona asta de competiție, așa că acesta este motivul pentru care eu am început să fiu arbitru. După aceea am început să fiu alături de organizatori și să mă ocup cu organizarea raliurilor.
Text și foto Andrei Brânzei, 13 ani – Colegiul Pedagogic Carmen Sylva, Mihai Butăriță, 13 ani – Scoală Generală Nr 19 “Avram Iancu”, Andrei Stănese, 11 ani – Școala Generala nr.16 Take Ionescu, Cezara Ciucur, 11 ani – Liceu Teoretic N. Lenau, Luca Pavel 10 ani – Școala Gimnaziala nr. 24
Interviu realizat în cadrul proiectului “Stiri culturale din cartiere”. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii