Centrul Comunitar pentru Învățare Permanentă – locul unde adulții se pot reorienta profesional rapid
Prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene, Consiliul Județean Timiș a construit în Parcul Industrial și Tehnologic Timișoara, situat pe Calea Torontalului, Centrul Comunitar pentru Învățare Permanentă Timiș (CCIPT). Clădirea, realizată de CONSTRUCTIM SA, a fost inaugurată marți și se preconizează că va deveni funcțională până la sfârșitul anului.
Alin Nica, președintele Consiliului Județean, a subliniat marți că această investiție vine în sprijinul provocărilor cu care se confruntă companiile din județul Timiș în contextul economic local.
„Este bine cunoscut faptul că piața muncii din județul nostru este foarte tensionată, în sensul că oferta de locuri de muncă depășește cererea, ceea ce impune o adaptare a soluțiilor pe care administrația publică le oferă companiilor, pentru a face față acestei presiuni. Avem două opțiuni: prima, să atragem muncitori din alte regiuni ale țării, lucrători calificați, așa cum s-a întâmplat în Timișoara în anii ’70, ’90 și chiar acum, când aducem forță de muncă și din afara țării, din Ucraina, Serbia, dar și din Nepal și Asia de Sud-Est, cum observăm deja pe străzile și șantierele din Timișoara.
A doua soluție este să analizăm meseriile care au fost importante în economia locală în trecut, dar care nu mai sunt prezente acum, și să le adaptăm la noile nevoi de pe piața muncii. Prin acest centru, încercăm să sprijinim companiile locale în găsirea personalului prin reconversie profesională, recalificare, dar și prin formare profesională clasică”, a explicat Alin Nica.
Centrul Comunitar pentru Învățare Permanentă, proiect realizat de CONSTRUCTIM SA
„Este evident că sistemul de educație, în special cel profesional, este destul de în urmă față de cerințele actuale ale economiei locale. Centrul va deveni operațional în câteva luni. În acest timp, vom începe discuțiile atât cu formatorii de forță de muncă și cei profesioniști, cât și cu companiile care au nevoie de lucrători calificați, pentru a stabili planurile și programele pentru lunile și anii următori”, a adăugat Nica.
Pentru realizarea CCIPT, Consiliul Județean Timiș a colaborat cu mai mulți parteneri, printre care Centrul de Training Vocațional din Szeged (Ungaria) – lider de proiect, Agenția de Dezvoltare Euroregională DKMT (Ungaria) – Danube-Kris-Mureș-Tisa, Dioceza Romano-Catolică din Csanad (Ungaria), Agenția de Dezvoltare a Microregiunii Homokhat (Ungaria) și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.