Povestea câinelui, cel mai popular animal de companie. La mulți ani!
Azi vorbim despre povestea câinelui, cel mai popular animal de companie și cel ce e considerat ca fiind cel mai bun prieten al omului. Și cum prietenii trebuie prețuiți și sărbătoriți, astăzi, în 26 august, de Ziua Internațională a Câinelui, le spunem la mulți ani!
ȘTIRI PENTRU COPII v-a povestit de mai multe ori despre câini speciali. De exemplu, aici găsiți un articol despre parașutistul canin, cel mai nou membru al echipei Batalionului 53 din Bacău. V-am povestit și desppre Bobi, cel mai bătrân câine din toate timpurile.
După cum știți, în lume există o mulțime de rase de câini. Toate sunt însă membre ale aceleași specii și anume „Canis familiaris” sau „Câinele domestic”. E posibil să vă întrebați care sunt câinii sălbatici, dacă am spus că toți sunt domestici. Ei bine, câini sălbatici sunt considerați coioții, vulpile și lupii. Oamenii țin câinii mai ales ca animale de companie, cu toate că mulți sunt capabili să supraviețuiască pe cont propriu.
Originea câinilor
Conform nationalgeographic.com, câinii sunt urmași ai unei specii de lup, dar nu a lupului cenușiu, așa cum presupune multă lume. De fapt, dovezile ADN sugerează că strămoșul lupului, acum dispărut, și al câinilor moderni, a fost eurasiatic. Cu toate acestea, oamenii de știință încă lucrează pentru a înțelege exact ce specie a dat naștere câinilor. Momentul în care câinii s-au desprins de strămoșii lor sălbatici este, de asemenea, o chestiune misterioasă. Genetica sugerează că acest lucru s-a întâmplat în urmă cu 15.000 – 30.000 de ani.
Deși este imposibil de spus cu exactitate cum o specie de lup sălbatic a devenit un câine domesticit, majoritatea oamenilor de știință cred că procesul s-a petrecut treptat, pe măsură ce lupii au devenit mai confortabili cu oamenii. Poate că lupii au pornit pe această cale pur și simplu mâncând resturi umane. Multe generații mai târziu este posibil ca oamenii să fi încurajat lupii să rămână în apropiere prin hrănirea activă a acestora. Și mai târziu, acești lupi ar fi putut fi primiți în casa oamenilor și, în cele din urmă, crescuți pentru a încuraja anumite trăsături. Se crede că toate acestea s-au desfășurat însă de-a lungul a mii de ani.
Cum au luat naștere rasele de câini
Mulți dintre câinii pe care azi îi cunoaștem și iubim sunt de fapt produsul unor reproduceri selective între indivizi cu trăsături utile. De exemplu, în urmă cu aproximativ 9.500 de ani, popoarele antice au început să reproducă câini care erau cel mai bine pregătiți să supraviețuiască și să lucreze în frig. Acești câini aveau să devină familia de câini de sanie, cum sunt husky.
În mod similar, oamenii au crescut ciobănești germani pentru capacitatea lor de a păzi vitele, câini de vânătoare din rasa Labrador pentru a ajuta la colectarea rațelor și a altor animale vânate. Câinii Teckel au fost folosiți și ei pentru a coborî într-o vizuină după un bursuc. Multe alte rase au fost create pentru a satisface alte nevoi umane, cum ar fi protecția locuinței și controlul paraziților. Azi câinii au ajuns să fie angajați în toată regula. Aceștia îi ajută pe polițiști prin luarea urmei, adulmecarea drogurilor, a explozibililor și chiar a produselor electronice. Alți câini ajută Poliția în căutarea evadaților din închisoare sau a cadavrelor victimelor unei crime, dar și în căutarea persoanelor dispărute în urma unor dezastre naturale.
Alte rase de câini sunt capabile să adulmece semnele timpurii ale bolii Parkinson, ale diabetului, ale mai multor timpuri de cancer, precum și a crizelor de epilepsie. În plus, mai există câinii care le sunt alături nevăzătorilor.