Floarea de colț și povestea ei. Se găsește la noi, dar și în Munții Himalaya
Din Munții Făgărașului și până în Munții Himalaya se regăsește o floare specială. Floarea de colț, cunoscută și sub denumirea de Floarea doamnei, Floarea Bucegilor, Steaua Reginei sau Floarea Reginei, este protejată prin lege. De ea se leagă o legendă frumoasă.
Din 1933 floarea de colț a fost declarată monument al naturii, fiind asociată cu iubirea, puritatea, curajul și noblețea. În România ea se găsește în Bucegi, Munții Rodnei și Munții Maramureșului, în Obcinele Bucovinei, Ceahlău, Rarău, Cozia, Făgăraș și Retezat. De asemenea, ea crește și în afara țării. În Alpi, Balcani, Pirinei, Asia Centrală și de Est. Floarea de colț este o plantă rară, care crește la altitudini mari, pe munți. Ca aspect, ea are o tulpină dreaptă, fără ramificații, care poate ajunge până la 20 cm înălțime, iar în vârf se regăsește o floare albă, ca o stea.
Numele de „Floarea reginei” are o însemnătate aparte, fiind legată de Regina Elisabeta. „Denumirea de Floarea Reginei nu este populară, ci este o denumire recentă dată în cinstea reginei Elisabeta, căreia îi era foarte dragă. Numirea ciobănească era Floare de Bucegi sau Floare de Colți, și mai simplu, Floare. În muntele Ceahlău se numește Albumeală și Tudeliță”, spunea Nestor Urechea, în 1926, potrivit La blouse roumaine. Fiind atât de apreciată și de iubită, floarea de colț a fost reprezentată și în portul popular.
Legenda florii de colț
De floarea de colț se leagă și o legendă frumoasă. Se spune că steaua care i-a călăuzit pe cei trei magi spre locul nașterii Domnului a stat și s-a gândit ce să facă mai departe, după ce și-a atins scopul. A călătorit peste tot pentru a-și găsi locul, iar într-un final s-a decis să rămână deasupra Bucegilor. „Nici chiote sălbatice chemătoare la măceluri, nici vaete, nici plânsete; o tăcere adâncă nesfârșită. Și, desfăcându-se în mii de steluțe, căzu, de se agăță se steiuri și ziduri uriașe; fiecare steluță se făcu o floare albă, moale ca lâna; Și aşa se înfăptui Floarea Bucegilor”, mai spune legenda.