Despre relația copiilor cu Dumnezeu – interviu cu “Piști” Istvan Barazsuly, călugăr salvatorian
De câțiva ani, la inceputul lunii august, Parohia Romano – Catolică Timișoara III Elisabetin “Preasfânta Inimă a lui Isus” organizează o tabără de vară Helena Kmiec pentru copii. Durata activităților este de două săptămâni. Tineri voluntari din Polonia si Timișoara cântă, dansează, se roagă și se joacă alături de copii. Anul acesta au participat în jur de 100 de copii. Această tabără ne face să ne apropiem mai mult de Dumnezeu și de Isus. Atmosfera este plăcută și primitoare. Am stat de vorbă cu preotul paroh Istvan Barazsuly, călugăr salvatorian. Piști așa cum este cunoscut, face parte din Ordinul Salvatorian, o congregație religioasă internațională de preoți și frați din Biserica Catolică. Piști este cel care organizează această tabără.
De la șase ani mi-am dorit să devin preot
Cezara Ciucur: Ce poți să ne spui despre tine ? Câteva cuvinte despre copilăria ta și despre cum ai ales să practici această meserie.
Istvan Barazsuly: Sunt o persoană foarte pasionata, îmi place să ajut oamenii și îmi place să mă bucur de viață. M-am născut pe data de 10 ianuarie 1984 în Timișoara. Am urmat Liceul Teologic Romano – Catolic Gerhardinum. Am avut o copilărie fericită. De la șase ani mi-am dorit să devin preot. Am ales această biserică pentru că locuiam în cartierul Bălcescu.
Cezara Ciucur: Care este locul tău preferat din biserică?
Istvan Barazsuly: Locul meu preferat din biserică este altarul.
Cezara Ciucur: Cum ți-a venit ideea să organizezi tabăra de vară ?
Istvan Barazsuly: Tabăra de vară am organizat-o pentru că în vacanțe, de obicei, mergeam la sat. Dar sunt multe familii care locuiesc împreună cu bunicii lor la oraș, nu au la cine merge la sat, și atunci ne-a venit idea aceasta.
Cezara Ciucur:Care este tema/mesajul principal în acest an ?
Istvan Barazsuly: In acest an voluntarii din Polonia organizează tabăra. Are o durată de două săptămâni. Prima săptămână este despre Vechiul Testament, iar a doua despre Noul Testament.
Cezara Ciucur: Ce alte activități mai organizezi la biserică?
Istvan Barazsuly: Foarte mult timp ma ocup de familii, în special în pregătirea căsătoriei și a botezului. Sunt și lucruri pastorale de făcut, ca de exemplu vizitez bolnavi, bătrâni, sunt alături de tineri și caut cât mai mult să fiu disponibil pentru ei.
Cezara Ciucur: Ce trebuie să facă cineva care dorește să se spovedească ?
Istvan Barazsuly: Avem posibilitate de spovadă duminica, dar oricând se poate, daca mă sună și stabilim o dată. Dar, ca să te spovedești, atunci sigur trebuie să îți pară rău de păcate, să le mărturisești și apoi să faci o faptă bună, cum îti spune preotul.
Indiferent ce boacăna am face, Dumnezeu este singurul care ne iartă
Cezara Ciucur: Care este cea mai mare boacană facută pe când erai copil?
Istvan Barazsuly: Daca țin eu bine minte, în spatele blocului se schimbau țevile de încălzire și noi jucam prinsa. Eu nu am reușit să sar destul de sus si am căzut într-o groapa plină de noroi.
Cezara Ciucur: Ce planuri de viitor ai?
Istvan Barazsuly: Ca planuri fizice, îmi doresc să construiesc o biserică în Giroc. Acolo este o casă pe care o folosim drept loc de rugăciune. Și în Timișoara sunt câteva lucruri de făcut, de exemplu să schimbăm acoperișul la sacristie. Mi-aș dori să facem o revistă în care să scriem ce activități se desfașoară la această biserică.
Cezara Ciucur: Ce ar trebui să știe copiii despre Dumnezeu și Biserică?
Istvan Barazsuly:: Ar trebui să știe că Dumnezeu ne iubește foarte mult. Indiferent ce boacăna am face, el este singurul care ne iartă.
Cezara Ciucur:Ce îți place ție să faci în timpul liber? Știu că ai puțin timp liber, dar ai și multe pasiuni și activități.
Istvan Barazsuly: În timpul liber îmi place să joc fotbal, să merg cu bicicleta, mai nou cu motocicleta, și să joc Fifa. Când am timp îmi place să citesc și să joc tenis de masă.
Cezara Ciucur:Vorbesti așa frumos în timpul predicii. Te rog frumos, transmite un mesaj tuturor.
Istvan Barazsuly: Mi-aș dori ca toti oamenii să îl cunoască pe Dumnezeu așa cum îl cunosc eu și să încerce să aibă o relatie cu el. De multe ori cautăm să fim fericiți și căutam în locuri total greșite, dar la Dumnezeu este locul acela în care putem să fim fericiți.
Text și foto – Cezara Ciucur, 11 ani, Liceul Teoretic Nikolaus Lenau Timișoara
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.