Cristian Sida, omul pentru care arta este respirație și inspirație. Interviu realizat de Tudor Pavel, elev de 12 ani
Cristian Sida este un artist care unora li se poate părea excentric, dar care este un om ce simte arta cu tot sufletul, cu toată ființa. Cu lucrări expuse nu doar în România, ci și la Paris, Viena sau New York, Cristian Sida reușește să rămână un artist modest, cu valori profunde.
Tudor Pavel: Ce înseamnă arta pentru Cristian Sida?
Cristian Sida: Arta înseamnă totul pentru mine. Absolut tot.
Tudor Pavel: Există termenul de ,,greșit” în ceea ce privește arta?
Cristian Sida: Greșit? Asta e o întrebare de zece. Nu! În niciun caz, poate ,,inexpresiv’’ dar cuvântul ,,greșit’’ nu își are rostul în artă! Ceea ce e „greșit’’ poate fi expresiv sau chiar intrigant.
Tudor Pavel: Cum le arătăm că se înșală celor care cred că arta noastră este greșită?
Cristian Sida: În primul rând trebuie să construim niște muzee în România. Apoi trebuie să formăm niște tineri care să gândească liber și diferit, în niciun caz așa cum gândesc părinții, bunicii sau politicienii. Să fie într-un mediu încărcat de frumos și de libertate, și dacă de mici îi educăm și le arătăm adevărate exemple de creatori, și nu cei impuși de regim, cum era înainte, ei vor ști să judece lucrurile. La modul obiectiv, oamenilor, chiar dacă nu le place, nu au voie să spună că e ,,greșit’’ sau ,,urât’’
Cristian Sida: „Arta vine din inimă”
Tudor Pavel: Unii oameni spun că arta vine din partea dreaptă a creierului, alții spun că vine din inimă. De unde vine arta?
Cristian Sida: Eu cred că arta vine din inimă. Creierul poate să încurce foarte mult procesul artistic. Fiindcă sufletul este cel care dă acest impuls, creierul de multe ori te obligă să fi analitic, cerebral, să îți pierzi din libertate, alteori te ajută să te formezi și să îți formezi metoda. Dar la un moment dat în artă, ca să fii liber, (și asta cred că până la 25 de ani) trebuie să uiți mult din ce ai învățat. Asta le spun și studenților. (n.r. Cristian Sida este conferențiar la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara.)
Matematica și arta se întrepătrund
Tudor Pavel: Are matematica legătură cu arta din ziua de azi?
Cristian Sida: Matematica are legătură cu arta dintotdeauna. De exemplu, artiști renumiți precum Pollock sau Paul Klee au folosit geometria fractalilor pentru a crea opere fabuloase. Asta pot să îți spun din ce am citit, tot ce înseamnă proporții, începând de la numărul de aur și Fibonacci, se regăsește și în artă. Numerele de aur înseamnă armonie, care este intrinsecă, însă oamenii au intuit asta în secolul XX.
Matematica poate fi frumoasă și creativă dacă ți-o predă cineva care știe. Eu datorită matematicii fac artă. La început am fugit de ea, dar acum realizez că nu matematica era de vină, pentru faptul că nu o înțelegeam și că eram de 4 sau de 5. Ci modul de predare de atunci. Matematica are mult mai multă legătură cu emisferele cerebrale decât cu sufletul. Einstein, de exemplu, era un tip creativ. Fără creativitatea lui, inteligență și gândirea lui de zăpăcit poate nu s-ar fi născut nici Teoria relativității.
Tudor Pavel: Cum facem ca arta noastră să nu fie uitată?
Cristian Sida: În zilele noastre sunt slabe șanse ca arta să fie uitată. Deoarece există stocarea asta pe memoriile virtuale și memoriile digitale. Însă ca să nu fie uitată ea trebuie să ajungă în muzeu și să fie perpetuată și transmisă în forma ei pură copiilor noștri și mai apoi nepoților, nealterată de niciun regim politic.
Deocamdată arta e stocată pe giga, tera, din păcate. Însă muzeele și galeriile sunt cele care trebuie să formeze gusturi, de aceea trebuie să construim „spații noi de război”.
Interviu realizat de Tudor Pavel, 12 ani, Liceul Waldorf Timișoara
Interviul este realizat în cadrul campaniei “Micii ziariști, în dialog cu marii oameni de cultură, pe www.stiripentrucopii.com Ediția a II-a”. Proiect cultural finanțat de Consiliul Județean Timiș.