Demonstrații de scrimă. Aveți curaj să încercați? Reportaj de Cezara Ciucur, 11 ani
O demonstratie de scrimă cu multă adrenalină a avut loc în Parcul Civic din Timișoara, cu ocazia “Celebrării orașului”/City Celebration, eveniment organizat de Centrul de Proiecte Timișoara. Demonstrația a fost organizată de antrenori clubului A.C.S Floreta – Iulian Teaca, Teo Moisuc, Petra Magyar si Alexandra Lazin. Clubul a fost înființat în 2015 și este destinat adulțiilor și copiilor. Corespondentul nostru special Cezara Ciucur a fost prezentă la eveniment.
Asociația Club Sportiv FLORETA Timișoara s-a înființat la începutul anului 2015, fiind singurul club de scrimă din Timișoara destinat copiilor și adulţilor. Clubul a fost înființat de doi campioni ai României la scrimă: Iulian Teacă și Moisuc Teofil. Copiii care merg la club se antrenează diferit, în funcție de nivelul pe care îl au. Cei care fac performanță se antreneaza zilnic, cei avansati de trei ori pe săptămână, iar începătorii de două ori pe săptămână.
Arme și echipament
De la Iulian Teacă am aflat că beneficiile pe care scrima le oferă celor care o practică sunt foarte multe – forță, rezistență, agilitate intelectuală, reducerea stresului, îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. In mod ideal, copiii ar trebiui să înceapă acest sport deja de la șapte ani. Echipamentul pentru floretă este compus din pantaloni si sosete speciale, adidasi de scrimă, bluză, fir de corp, mănușă, lameu, mască și, bineînțeles, floreta.
Iulian Teacă ne-a mai spus că există riscul de a fi rănit în acest sport dacă nu ai un echipament adecvat Deși mulți nu fac diferența între arme, când vorbim de scrimă vorbim de trei feluri de arme – floretă, sabie și spadă. Floreta și sabia sunt arme convenționale de împungere.
Pasiune și perseverență
Am mai aflat de la interlocutorul nostru care este diferența dintre categoriile de vârstă cadeți, junior și seniori – cadeții sunt până la 17 ani, juniori – 20 de ani iar la seniori este fără limită de vârstă. Când vine vorba de performanță în scrimă, e nevoie de pasiune și perseverență. Cei care doresc să încerce ne pot găsi pe www.floreta.ro. La demonstrația din Parcul Civic copiii au învățat mai degrabă să se joace, nu învață scrimă adevărată. Nu se poate învăța doar la o singură demonstrație. De aceea ne pot contacta și găsi la club.
Text și foto – Cezara Ciucur, 11 ani, Liceul Teoretic Nikolaus Lenau Timișoara
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.