Căluții de mare și obiceiurile lor. Cum își încep ziua
Când vine vorba de viața marină, căluții de mare se numără printre cele mai îndrăgite vietăți. Și e înțeles de ce. Au un aspect interesant, sunt colorați și simpatici. Aflați câteva curiozități despre căluții de mare și obiceiurile lor.
Căluții de mare iubesc apele calde și calme, puțin adânci, care au multă hrană și puncte de ancorare în jurul cărora își pot înfășura coada. Potrivit scuba.com, există zeci de specii de căluți de mare, cu dimensiuni variate, iar denumirea vine de la faptul că aspectul capului lor seamănă mult cu cel al unui cal. Folosindu-se de o înotătoare dorsală delicată de pe spate, căluții de mare înoată în poziție verticală. Ei se mai ajută, pentru a se întoarce de exemplu, de aripioarele mici de pe partea laterală a capului.
Căluții de mare sunt printre cele mai unice și interesante animale care pot fi găsite în ocean. Acești pești mici sunt misterioși și au niște obiceiuri de-a dreptul interesante. De exemplu, în perioada de împerechere, în fiecare dimineață, cuplul se întâlnește și dansează. „Masculul și femela de căluț de mare se întâlnesc în mod repetat în fiecare dimineață pentru a dansa împreună, pentru a-și întări legătura de pereche”, spune Amanda Vincent, biolog marin, potrivit nationalgeographic.com.
Curiozități despre căluții de mare
Pe lângă faptul că sunt frumoși, căluții de mare „ascund” o mulțime de lucruri interesante. Iată câteva din curiozitățile legate de aceste vietăți:
Căluții de mare mănâncă aproape constant. Deoarece nu au nici dinți, nici stomac, mâncarea trece foarte repede prin corpurile lor mici, așa că trebuie să mănânce de zeci de ori pe zi;
Căluții de mare se numără printre acele specii de pești care se împerechează pe viață;
Unul din cele mai cunoscute lucruri legate de căluții de mare este că masculul aduce pui pe lume. Femela depune ouăle într-o pungă din burta masculului, iar el le poartă. Când este timpul să nască, masculul își contractă abdomenul în mod repetat și „scuipă” o mulțime de căluți de mare minusculi, complet formați;
Căluții de mare au o capacitate uimitoare de a se camufla în mediul lor, fiind capabili să-și schimbe culorile;
Cozile căluților de mare sunt foarte valoroase. Ele sunt folosite pentru a lupta pentru mâncare, dar și pentru a se ancora în timpul unei furtuni. De asemenea, în cuplu, căluții de mare înoată cu cozile legate, ca și când s-ar ține de mână;
Ochii căluților de mare funcționează independent. Asta înseamnă că se pot uita și înainte și înapoi în același timp;
Căluții de mare nu au foarte mulți prădători, însă se numără pe lista preferată a crabilor. De asemenea, oamenii sunt o amenințare pentru ei. Aceștia îi capturează pentru a-i vinde și fac asta chiar mai repede decât se pot ei reproduce.