Copiii s-au înstrăinat total de activitățile sportive. Orele de educație fizică nu mai au niciun efect
Chiar dacă este dovedit că activitățile sportive joacă un rol important în dezvoltarea copiilor, se pare că aceștia s-au înstrăinat total de ele. Un sondaj realizat de World Vision România a arătat cum stau lucrurile, evidențiind dificultățile și nevoile elevilor, dar și a profesorilor sau a părinților.
Activitățile sportive le oferă copiilor ocazia să experimenteze, să interacționeze cu alți copii, să facă mișcare și, în același timp, să se relaxeze. Cu toate acestea, pentru copiii din mediul rural, fără acces la resurse, în special de natură financiară, și la infrastructură sportivă, sportul în mediu organizat este o iluzie. Rezultatele sondajului realizat în rândul părinților și profesorilor de educație fizică și sport din mediul rural subliniază atât probleme ce țin de infrastructură, cât și necesitatea unei educări adecvate privind importanța sportului.
„În realitate, trebuie să recunoaștem că practicarea unui sport și implicit performanța sportivă din mediul rural sunt direct proporționale și cu lipsurile materiale. Noi derulăm programe educaționale care includ activități sportive sau campanii despre importanța sportului. Dar fără o implicare a autorităților publice responsabile impactul nostru poate fi limitat. Unul dintre exemple este campania „Summer of Firsts”, prin care an de an ne propunem să oferim elevilor oportunități sportive pe perioada verii. Taberele de vară și excursiile sunt un pas important. Însă pentru a susține sportul de performanță în mediul rural este necesară o abordare coerentă. Și este nevoie de resursă umană specializată. Doar printr-un efort conjugat și o investiție serioasă putem depășim limitările sezoniere și să oferim susținere pe termen lung”, spune Mihaela Nabăr, Director Executiv World Vision România.
Principalele concluzii ale studiului
În urma sondajului efectuat, s-au constatat următoarele:
81% dintre copii nu participă la activități sportive în afara orelor de educație fizică și sport;
41% dintre părinții respondenți declară că nu pot susține financiar copiii în activități sportive organizate / profesioniste;
28% dintre părinți nu știu unde și cum să-și îndrume copiii atunci când vine vorba de alegerea unui sport organizat/profesionist;
56% dintre profesori menționează lipsa unui spațiu de antrenament dedicat ca principal element de infrastructură important, dar inexistent;
6 din 10 profesori declară că în școlile în care predau există copii care au înclinații sportive.
Provocarea financiară reflectă dificultățile întâmpinate de familiile din mediul rural în acoperirea costurilor asociate cu practicarea unui sport de performanță. Lipsa resurselor financiare îi împiedică pe cei 81% dintre copii să participe la activități sportive în afara orelor de educație fizică și sport de la școală. Și nici la școală situația nu este, peste tot, roz. În mediul rural, infrastructura sportivă școlară fie lipsește în unele școli, fie este foarte învechită, ceea ce face dificilă practicarea activităților sportive.
„Sunt cadru didactic în mediul rural de 24 de ani și predau educație fizică și sport. La început, sala de sport, de dimensiuni 28m x 15m, era încălzită cu sobe pe lemne, iar suprafața era constituită dintr-un linoleum alunecos. De atunci și până în prezent, nu s-a schimbat nimic. Nu au existat intervenții pentru modernizare infrastructurii sportive în liceul nostru. Mai mult decât atât, sala arată mai rău ca înainte. Fără încălzire și iluminat, și cu aceeași suprafață ce pune în pericol siguranța copiilor”, a explicat Anghel, profesor Educație Fizică și Sport.
Beatrice, una din elevele pe care infrastructura sportivă nu a împiedicat-o
În ciuda lipsurilor pe care le au, sunt copii care, ajutați de familie, reușesc să obțină performanțe sportive. Unul dintre ei este Beatrice, elevă în clasa a IX-a. „Alături de antrenorul meu și de susținerea familiei am reușit să obțin 4 medalii. 2 din argint la bărci dragon și 2 de bronz la simplu. Și, recent, am obținut locul 2 la kaiac-canoe în cadrul unei competiții la Pitești, Bascov. M-am simțit foarte mândră. Și mi-am dat seama că se poate și că pot mai mult. În continuare îmi doresc să continui. Să devin campioană mondială și să intru în lotul României. În final, e important să ai încredere în tine. După fiecare eșec, prin muncă vine și victoria”, spune Beatrice.