Astăzi are loc una dintre cele mai mari sărbători creștine din an. Ce înseamnă Adormirea Maicii Domnului
Astăzi, 15 august, are loc una dintre cele mai mari sărbători din an. Ce reprezintă Adormirea Maicii Domnului, numită și Sfânta Maria Mare.
Fecioara Maria a trăit secolul I î.Hr. Bisericile catolice și ortodoxe sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului în ziua de 8 septembrie. Canonul biblic modern nu consemnează însă nașterea Fecioarei Maria. Aceasta a fost o tânără femeie din Nazaret, un oraș din Iudeea. Ea era căsătorită cu Iosif. Istoricii cred că Maria era de fapt o adolescentă când L-a născut pe Isus. Fecioara Maria a devenit sfântă în urma miracolului devenirii sale ca mamă și apoi al nașterii Mântuitorului, dar și pentru că a fost prima ucenică a fiului ei ca mamă, educatoare, adeptă și administrator al moștenirii și misiunii Sale printre primii creștini.
Sfânta Maria este definită prin discreție, bunătate, generozitate și gratitudine. Asemenea tuturor mamelor, Maica Domnului mângâie și consolează numeroși credincioși din lumea întreagă. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului vine în urma postului de Sfânta Maria ținut de credincioși timp de două săptămâni. Asemenea sărbătorii de astăzi, Postul Adormirii Maicii Domnului este considerat unul dintre cele mai semnificative posturi de peste an.
Adormirea Maicii Domnului
Adormirea Maicii Domnului marchează moartea Fecioarei Maria și trecerea ei în Împărăția Cerurilor. Credința creștină consemnează o minune care s-a întâmplat în momentul morții sale. Această minune este asemănătoare cu cea petrecută după înmormântarea fiului ei, Iisus Hristos. Se spune că Sfinții Apostoli au fost chemați să-și ia rămas bun de la Fecioara Maria. Fiind plecat, Apostolul Toma nu a putut să vină și aceștia au decis să închidă mormântul. După câteva zile, când s-a întors Apostolul Toma, a cerut deschiderea mormântul pentru a o vedea ultima dată pe Sfânta Maria. În momentul în care apostolii au deschis mormântul, locul era gol. Acesta era semnul că Maica Domnului fusese luată în Împărăția Cerurilor.
Tradițiile și obiceiurile zilei de 15 august
Deoarece este considerată o sărbătoare, ziua de 15 august vine cu o serie de tradiții și obiceiuri. Cele mai populare sunt următoarele:
În Transilvania, femeile măritate merg la biserică de dimineață. Acestea duc diferite fructe din grădină pentru a fi sfințite și împărțite în biserică.
Fetele care nu sunt măritate duc flori culese din grădină și le așează lângă icoane, rugându-se pentru sănătate în familie.
Femeile însărcinate se roagă pentru protecția și sănătatea bebelușului.
Dimineaţa se tămâiază mormintele celor care au plecat dintre noi.
Data de 15 august este semnificativă și pentru viitoarele familii deoarece deschide sezonul nunţilor.
Ciobanii coboară turmele de oi de pe munte, deoarece după această dată se așteaptă venirea toamnei.