Chef și voie bună de Ziua Timișoarei. Nicoleta Voica: „Am iubit dintotdeauna cântecul popular”
Mult chef și voie bună la Timișoara în cea de-a treia zi a sărbătoririi orașului. Dacă în prima zi am avut „Voievodul Țiganilor”, în a doua zi „Meșterul Manole”, ambele susținute de Teatrul de Operă și Musical „Ion Dacian” din București iar în a treia Timișoara Young – Florin Ristei feat/Orchestra Simfonică Lira, iată că în ultima zi am fost încântați de Ansamblul „Timișul”. Invitații au fost Roby Lakatos, Miroslav Ilic, Nicoleta Voica, Mioara Velicu și Mihai Teaca.
Vremea a ținut cu timișorenii duminică. A fost o seară plăcută, de unde nu puteau lipsi mâncarea de toate felurile: pizza, porumb dulce, înghețată, sucuri, clătite, vată de zahăr și multe altele. Minunatul spectacol a fost urmărit de oameni de toate vârstele. Femei și bărbați, copii și adolescenți au venit la spectacol. Cine zice că muzica populară este doar pentru seniori? Copiii au dansat pe toată durata spectacolului.
A fost atât de multă lume că organizatorii au suplimentat scaunele. Foarte mulți spectatori au stat în picioare, doar să-i vadă și să-i asculte pe câțiva dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară. În timpul spectacolului a fost făcută și o surpriză. Interpretul Constantin Enceanu i-a cântat „La mulți ani” actorului Ionuț Pârvulescu (Teatrul Auăleu), colaborator al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara. Acesta a fost foarte încântat și uimit deopotrivă. Spectatorii s-au bucurat și de reprezentațiile dansatorilor profesioniști. Printre interpretări, una dintre dansatoarele minunate, Sorina Petriv, ne-a declarat: „Fac parte din Ansamblul Timișul de zece ani. Am fost îndrumată de părinți când eram mai mică”.
De vorbă cu Nicoleta Voica, una din cele mai iubite interprete de muzică populară
În cadrul evenimentului am avut și ocazia de a sta de vorbă cu îndrăgita interpretă de muzică populară Nicoleta Voica. După ce a coborât de pe scenă, aceasta ne-a spus câteva cuvinte.
Mihai Butăriță: Cum ați ajuns să cântați muzică populară?
Nicoleta Voica: Când faci o alegere în viață o faci cu tot sufletul. Asta am făcut și eu. Am ales cu sufletul, pentru că am iubit dintotdeauna cântecul popular, am iubit tradițiile, am iubit viața la sat, mi-am iubit bunicii și străbunicii și de fiecare dată am fost sufletul petrecerii.
Mihai Butăriță: De la ce vârstă ați început să cântați?
Nicoleta Voica: Întotdeauna am spus că eu știu să cânt de când știu să și vorbesc. De când am amintiri. Nu-mi aduc aminte de o perioadă din viața mea să nu fi cântat. Toată viața am cântat și am încercat să-i fac pe cei care mă ascultă să-și aducă aminte de viața lor, de satul lor, de origini, de tradiții. Pentru că, la urma urmei, asta încercam noi să facem, cei care suntem pe scenă și cântăm. Încercăm să aducem bucurie prin cântecul nostru.
Cât a călătorit Nicoleta Voica
Mihai Butăriță: Cum reușiți să vă împărțiți între familie și concerte?
Nicoleta Voica: Întotdeauna se îmbină foarte bine familia cu muzica. Pentru că eu, de fapt, am o familie muzicală. Ginerele meu este dirijor aici. Fata mea este Andreea Voica și cântă și ea. Am încercat și pe copii, tineri de vârsta ta și chiar mai tineri decât tine, pentru că am elevi de la șase ani, să-i îndrum pe drumul cântecului.
Mihai Butăriță: În ce țări ați mai fost și ați mai cântat?
Nicoleta Voica: Eu am trăit zece ani în America și am și cetățenia americană. Am fost în lumea asta în atâtea țări, încât eu cred că am fost plecată în mai mulți anișori decât ai tu. În foarte multe țări, dar tot aici acasă mă simt cel mai bine.
Text de Mihai Butăriță, 12 ani, Școala generală nr. 19 „Avram Iancu”
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.