În luna august 2024, municipiul Timișoara a avut onoarea de a acorda titlul de Cetățean de Onoare unor personalități remarcabile care au contribuit semnificativ la dezvoltarea culturală, socială și economică a orașului. Acești cetățeni de onoare sunt recunoscuți nu doar pentru realizările lor individuale, ci și pentru impactul pozitiv pe care îl au în comunitatea timișoreană.
Înainte de Ziua Timișoarei, primarul Dominic Fritz a înaintat Consiliului Local Timișoara propunerea ca istoricul și criticul de artă Ioan (János) Szekernyes, gimnasta multiplu medaliată olimpică și mondială Maria Olaru și caporalul Ola Adrian Sergiu să primească titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara. „La fel ca în fiecare an, de Ziua Timișoarei, onorăm personalitățile care prin pasiunea și munca lor au făcut diferența în domeniul lor de activitate. Le acordăm acest titlu drept mulțumire și recunoaștere pentru ceea ce au făcut pentru comunitatea noastră și pentru că promovează spiritul și valorile Timișoarei”, a spus primarul Dominic Fritz.
Aceste titluri au fost înmânate în data de 3 august, în cadrul Galei Festive a Zilei Timișoarei. Jurnali;tii juniori de la ȘTIRI PENTRU COPII au stat de vorbă cu unii dintre cei recompensați pentru merite deosebite.
Ședința festivă a fost foarte interesantă și plină de surprize. Să participi la un astfel de eveniment este o oportunitate care nu se întâmpă zilnic. Ceremonia a început cu comemorarea fondatorului legendarei formații Phoenix, Nicu Covaci. Toată luma s-a ridicat în picioare și a păstrat un moment de reculegere pentru moartea genialului interpret și compozitor. Apoi, un cvartet a început să cânte la instrumente în timp ce vitorii cetățeni de onoare luau loc.
Maria Olaru este o legendă a gimnasticii românești, deținătoare a aurului european, mondial și olimpic. Este o prezență activă în Timișoara, ca antrenor, cadru universitar, membru al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Și-a legat numele de Academia Olimpică Română, filiala Timiș, unde a activat cu succes, ca director. Se implică ȋn activități dedicate copiilor cu sindrom Down și vârstnicilor. Înaite ca ea să fie omagiată cu titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei, un prieten de-al ei a ținut un discurs în care a vorbit despre realizările ei.
Maria Olaru ne-a povestit că a câștigat prima sa medalie la vârsta de 11 ani, iar aceasta a fost una internațională. Această reușită a motivat-o pe eleva sportivă să continue și să obțină noi performanțe. Fosta mare sportivă a vorbit cu noi și despre faptul că înălțimea ei de 1,63 a fost un avantaj și un dezavantaj deopotrivă în cariera sa sportivă. Ea ne-a mai spus și că a decis să-și doneze copiilor bolnavi de cancer medialia de aur ob’inută la Campionatul European de Gimnastică deoarece iubește copiii și voia să-i ajute.
Ioan (János) Szekernyes s-a impus, de-a lungul anilor, ca profesor, ziarist, istoric, critic literar și de artă. Numele său este legat de comunitatea maghiară a orașului nostru și de moștenirea sa culturală, dar ȋn același timp, depășește cu mult frontierele acestei apartenențe. Polivalența preocupărilor sale ȋl impune ca un om al Cetății, un om de cultură al Timișoarei și al Banatului istoric. Acesta ne-a mărturisit că, pentru el, „Timișoara înseamnă totul” și că nu crede că ar fi putut profesa altceva decât ceea a ales să facă. Când a primit diploma și titlu, s-a văzut cât era emoționat și surprins de faptul că din acel moment devenise oficial cetățean de onoare.
Adrian Sergiu Ola s-a dedicat serviciului militar cu un devotament și onoare incredibile. Caporal (clasa a III-a) ȋn Forțele Armate Române, a luat parte, ȋncepând cu anul 2006, la importante misiuni internaționale de menținere a păcii. În 2013, ȋn Afganistan, activând în bataloniul „Scorpionii Galbeni” din Timișoara, a fost grav rănit. Ȋn perioada dificilă care a urmat, a folosit sportul ca un mijloc de recuperare și vindecare. A ajuns ȋn lotul militarilor români selectați să concureze la Jocurile Invictus de la Haga, ȋn 2020 și Dűsseldorf ȋn 2023. Ȋn prezent, continuă antrenamentele ȋn atletism, ciclism și volei din așezat.
Caporalul rănit în Afganistan ne-a spus că dacă ar fi să își retrăiască viața încă o data, tot profesia de militar ar alege-o. Totodată, a explicat pentru cititorii noștri ce înseamnă să fii caporal clasa a III-A. „Gradele militare încep de la soldat, care nu are nici un grad, după care vine fruntaș și urmează gradul de caporal. De aici urmează specializările de clase: pentru caporal clasa a III-a dai un examen, pentru caporal clasa a II-a dai alt examen. Vrei sa fii caporal clasa I, dai alt examen”, a explicat militarul profesionist. El a mai povestit că a decis să transforme armata în profesie și carieră după ce a parcurs stagiul militar obligatoriu (care a existat în România în trecut).
De asemenea, a participat la Jocurile Invictus, care pun în valoare veteranii de război. Aceste întreceri sportive au fost inițiate de Prințul Harry al Marii Britanii. „La Jocurile Invictus am participat la ciclism, atletism (alergare de viteză), 100m și 200m, și la volei din șezut”, a mai declarat soldatul.
Titlul de „Cetăţean de Onoare” reprezintă cea mai înaltă distincţie acordată de către Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi se decernează categoriilor de personalităţi care, prin realizările lor deosebite, au contribuit la evoluția și renumele municipiului Timişoara, pe plan național și internațional.
Când toată lumea a crezut că evenimentul s-a terminat ceva surprinzător s-a înâmplat. Invitați surpriză au urcat pe scenă: o absolventă de liceu care a obținut media 10 la Bacalaureat și un elev de 10 la Evaluarea Natională.
Text și fotografii de: Cezara Ciucur, 11 ani, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” Timișoara, Cezar Pîclișan, 13 ani, Colegiul Național Bănățean, și Luca Pavel, 10 ani, Școala Gimnaziala nr. 24 Timișoara
În vizită la Școala de circ. Două interviuri fascinante despre cum te poți face artist circar