COMORILE MUZEELOR. Cum arăta un serviciu de toaletă pentru călătorie
Când plecăm în vacanță, știm, de obicei, că trebuie să luăm cu noi și o serie de produse de toaletă. De regulă părinții au grijă să ne pună în rucsac: pieptene, perie de dinți, etc. dar v-ați întrebat cum era pe vremuri? La Muzeul Național al Banatului (MNaB), chiar acum, în expoziția Patrimoniul sub reflectoare, puteți admira un serviciu de toaletă pentru călătorie care ne arată cum se îngrijeau călătorii secolele trecute.
Acest serviciu de toaletă pentru călătorie, în cutie de lemn, a fost realizat în atelierul J. C. Klinkosch k.k. Hof- und Kammerlieferant, Viena. Obiectul este datat din perioada 1872-1900 și conține 18 piese de argint de puritate mare, în greutate de 6,289 kg.
Fiecare piesă este marcată cu blazonul comanditarului, o familie de aristocrați cu rang de conți. Serviciul de toaletă pentru călătorie a intrat în Compartimentul de Arte Vizuale al MNaB.
Secolele trecute, nobilii nu plecau la drum fără așa ceva
„Realizate la Viena de firma Josef Carl von Klinkosch, cele 18 piese din argint 800 0/00 reprezintă o mărturie a gustului pentru lux a marii burghezii și a aristocrației din Imperiul austro-ungar. Acest serviciu de călătorie pentru două persoane a fost produs după anul 1879, când împăratul Franz Joseph îl înnobilează pe Josef Carl, acordându-i titlul nobiliar ”Ritter von ” (cavaler de Klinkosch).
Firma Klinkosch a fost înfințată în 1830/1831 de Carl Klinkosch și Stefan Mayerhofer cu numele Mayerhofer și Klinkosch, în anul 1851 fiind preluată de Josef Carl. Grație produselor de argint de înaltă calitate, firma Klinkosch a fost căutată de marea burghezie și artistocrație a Imperiului, din anul 1855 firma deținând și calitatea de furnizor regalo-imperial (k.u.k Hof- und Kammerlieferant).
În anul 1869 Klinkosch devine singurul proprietar al firmei, iar numele acesteia va fi schimbat în J. C. Klinkosch. Obiectele de argint produse de această firmă se bucură în prezent de un real succes financiar pe piața de artă europeană, Klinkosch fiind asociat cu renumele argintăriei vieneze din secolul al XIX-lea”, transmit reprezentanții MNaB.
Cum a ajuns la Muzeu serviciul de toaletă pentru călătorie
Cutia cu cele 18 piese de argint a fost achiziționată de Muzeul Național al Banatului în anul 2018 din moștenirea unei doamne din Timișoara, născută în familia unor negustori de textile din Innsbruck. Despre aceasta se știe că a fost educată la un pension din Elveția. Ea s-a căsătorit prima oară în 1910 cu un reprezentant al burgheziei austriece, iar a doua oară în anul 1920 cu un medic din Banat.
Doamna a primit acest serviciu cu 18 piese din argint de la prietena sa, Alice, care era născută la Viena și stabilită în Timișoara în urma căsătoriei cu Johann Geyer. Acest serviciu de argint a fost primit la rândul ei, de Alice de la tatăl ei, din Viena și a rămas în locuința familiei Geyer din cartierul Fabric până după al Doilea Război Mondial, când Alice a fost victima unei crime în apartamentul său din Piața Romanilor.