Locuri de poveste din România. De ce este mănăstirea franciscana de la Căpleni un loc unic în țară
În județul Satu Mare, în centrul localității Căpleni, care se află la patru kilometri nord – est de Carei, se află ansamblul monumentului „Sfântul Anton de Padova”. Acesta este format din trei clădiri mai importante: biserica și mănăstirea franciscană „Sfântul Anton de Padova” și mausoleul lipit de latura estică a bisericii, folosit ca loc de înmormântare al familiei Károlyi. Despre ambele vorbim azi, în cadrul rubricii Locuri de poveste din România.
Prima biserică și mănăstire din Căpleni a fost construită în secolul al XI-lea și aparținea călugărilor benedictini. Biserica era patronată de familiile din neamul Kaplony, din care făcea parte și familia Károlyi. Potrivit visitcarei.ro, ultimul document medieval despre mănăstire, datând din 1479, menționa că biserica avea dimensiuni mari și două turnuri. În anul 1711, Alexandru Károlyi (1668 – 1743) a dat mănăstirea franciscanilor, inițiind reconstruirea ei. Lângă latura sudică a bisericii a fost realizată o nouă criptă pentru familie, care o înlocuia pe cea originală, situată în fața altarului, în nava centrală. Restaurarea a fost finalizată mulți ani mai târziu, în 1740.
Nobilii familiei, îngropați împreună
Indiferent de locul în care au murit, membri familiei Károlyi și-au dorit să fie înmormântați în cripta din Căpleni. Așa se face că, după moarte, dorința le-a fost respectată, unii dintre ei fiind aduși chiar și din Brazilia. Printre cei înmormântați se numără și contele Alexandru Károlyi, generalul lui Rajoczi în războiul de independență. El a construit sub biserica din Căpleni o criptă pentru strămoșii și familia lui, dar a murit în 1743, înainte de a fi dată în folosință. Cu toate acestea, după nouă luni, contele a fost pus în criptă, așa cum și-a dorit.
În urma unui cutremur, edificiul a fost afectat grav în 1834. Câțiva ani mai târziu, între anii 1842 – 1847, după planurile lui Ybl Miklos, biserica a fost reconstruită. Noua criptă din spatele altarului a fost reamenajată în stil roman cu planul în formă de cruce, care dă impresia unui mausoleu paleocreștin. Rămășițele pământești ale membrilor familiei Károlyi au fost strămutate în noua locație.
În criptă, acum, 36 de membri ai familiei Károlyi își dorm somnul de veci. Acolo mai există și două urne: una cu inima lui Károlyi Antal și alta cu inima soției lui Iosif Károlyi. Ultima înmormântare a fost în 2010, când cenușa contesei Consuelo Károlyi, decedată in 1976 la Geneva, a fost depusă în locul unde urmau să ajungă și rămășițele ultimului deținător al titlului de conte, Lajos Károlyi, decedat în 2009 în Brazilia.
Potrivit sursei citate, biserica poate fi vizitată pe bază de programare telefonică prealabilă la numărul 0754878977 (Gaja Iren). Biletele costă 10 lei / adult și 5 lei / copil, în timp ce copiii cu vârsta până în șapte ani beneficiază de gratuitate.