Ce facem în caz de entorsă. Sfaturi practice de la cei mai pricepuți sanitari din România. Tocmai au câștigat concursul
Zilele trecute o echipă de elevi a Colegiului Național „Ana Aslan” din Timișoara a devenit campioana României la Concursul „Sanitarii Pricepuți”. Camelia, Sarah, Evelin, Sebastian și Bogdan s-au întors acasă cu premiul I. Ce facem în caz de entorsă? Aflăm de la cei mai pricepuți sanitari din România.
Echipa coordonată de Ileana Dolinschi, profesoară de biologie, a reușit să scrie istorie. Este primul premiu I câștigat de echipa din Timiș la acest concurs. Competiția a avut loc în perioada 22 – 26 iulie, în județul Brașov, la Cheile Grădiștei. Elevii au avut de dus la bun sfârșit două probe. Una teoretică și alta practică, acordând primul ajutor pentru victime care au suferit diferite accidente. Echipa județului Timiș, formată din Camelia Marian (18 ani, căpitanul echipajului), Sarah Szolo (17 ani), Evelin Iozsa (18 ani), Sebastian Fialcovchi (17 ani) și Bogdan Burbău (16 ani) au obținut cel mai bun punctaj din țară, din 45 de echipaje participante.
Ce facem în caz de entorse
Entorsele sunt des întâlnite atât în rândul copiilor, care aleargă mult, cât și în cazul bunicilor, care uneori calcă greșit sau alunecă și cad. La fel de întâlnite, sau poate chiar și mai întâlnite, sunt tăieturile. În cadrul probei practice Camelia Marian și echipa sa au avut de acordat primul ajutor în astfel de situații, pe care tot ei le-au identificat. ȘTIRI PENTRU COPII a luat legătura cu ea pentru a ne spune, punctual, ce avem de făcut în caz de entorsă sau tăieturi, ori în cazul în care cineva intră în stop cardio respirator.
Entorsa reprezintă o solicitare a încheieturilor dincolo de limitele normale care afectează ligamentele. „În cazul în care vorbim de afectarea ligamentelor, mușchilor sau a oaselor bandajul pe care îl vom aplica este unul de fixare, cu ajutorul unei feșe elastice. Apoi, pentru a reduce inflamația, vom aplica gheață, dar nu direct pe piele. Pe lângă acest lucru trebuie să ne asigurăm că victima nu își va mișca membrul afectat până la sosirea ambulanței, așa că îl vom imobiliza folosind bandaje de tip triunghi”, ne-a explicat Camelia Marian.
Cum acordăm primul ajutor în caz hemoragii, tăieturi sau stop cardio respirator
Când vine vorba de hemoragii sau tăieturi superficiale, procedurile sunt altele. „În cazul unei hemoragii masive, sarcina noastră este să o oprim. Acest lucru îl facem aplicând presiune pe rană, care se va autocurăța și nu va trebui să aplicăm antiseptic. Deci trecem direct la pansament. Peste rană punem comprese sterile și începem să bandajăm cu o fașă de tifon. Pentru a pune presiune pe rană punem și o greutate și bandajăm în continuare. În cazul tăieturilor superficiale vom aplica antiseptic pentru a curăța și dezinfecta rana. Apoi vom pune comprese sterile și aplicăm un bandaj de protecție cu o fașă de tifon”, ne mai învață Camelia.
În cazul în care un om este inconștient sau, mai rău, intră în stop cardio respirator, acordarea primului ajutor este vitală. Iată ce avem de făcut dacă ne confruntăm cu astfel de situații în jurul nostru. „Victima inconștientă trebuie pusă în poziția laterală de siguranță, astfel căile respiratorii sunt libere și sângele sau voma nu pot intra în plămâni. Apoi se trece la verificarea funcțiilor vitale din 30 în 30 de secunde. În cazul în care victima intră în stop cardio respirator, trebuie aplicate manevrele de resuscitare: masajul cardiac – 30 de compresii toracice urmate de două insuflații”, explică Camelia.
Indiferent de situație, în timp ce acordăm primul ajutor este important să sunăm și la numărul de urgență 112. Operatorul trebuie să știe unde ne aflăm, ce s-a întâmplat, câte victime sunt și ce leziuni au. De asemenea, cei de pe Ambulanță trebuie să fie informați cu privire la modul în care am acordat primul ajutor victimelor.