Timișoara prin ochii copiilor. Spiritul orașului este despre armonie între etnii
Timișoara își sărbătorește ziua pe 3 august. Cu această ocazie, Primăria Timișoara a organizat două tururi ghidate pentru 50 de copii. Obiectivele vizitate au fost Bastionul, Piața Unirii, Piața Sf. Gheorghe, Strada Fără Nume, Piata Libertății și centrul. La sfârșitul turului copiii au făcut o plimbare cu vaporașul pe Bega. La unul din aceste tururi ȘTIRI PENTRU COPII a avut doi corespondenți speciali Cezara Ciucur, 11 ani, și Avner Gordea, 10 ani. Viceprimarul Ruben Lațcău a însoțit unul dintre grupurile de copii. Au discutat despre oraș și despre ce își doresc cei mici pentru viitor. El a răspuns întrebărilor noastre.
De la ghidul Daniel Igna participanții la tur au aflat câteva lucruri importante despre istoria orașului, a clădirilor si a etniilor. Timișoara este cunoscută ca “Mica Vienă”, un lucru foarte important fiind ceea ce transmite orașul. Spiritul Timișoarei este despre armonie între etnii și manifestarea unui spirit liber.
Știați că...
Între Piața Sf. Gheorghe și Piața Libertății avem o “stradă fără nume”. Și voi puteți propune nume pentru ea!
Domul din Piața Unirii, recent restaurat, are o înălțime de 36 m. A fost construit între anii 1736 și 1774. Construcția nu este mai înaltă pentru că s-a dorit protejarea ei de gloanțe.
Centrul orasului a fost și este un drum de promenadă, o zonă în care se fac plimbări. La începuturi era împărțit în două zone: partea din dreapta era pentru cei bogati (numit Corso), iar partea din stânga pentru cei săraci (numit Surogat).
Cetatea Timișoara a avut formă de stea. Acest lucru era de fapt o strategie militară. Atunci când se lansau ghiulele zidul era mai dificil de nimerit ddatorită formei.
De vorbă cu viceprimarul
Alături de Iasmina Giurgev, reprezentant al Primariei Timișoara, copiii l-au întalnit si pe viceprimarul Timisoarei, Ruben Lațcău. Ne-a povestit că îi plac foarte mult palatele din oraș, iar cartierul lui preferat este Iosefin.
De la el am aflat despre clădirile pe care le admiră cel mai mult din oraşul nostru, precum şi anumite detalii din copilăria sa petrecută în Oradea. Acesta a enumerat, printre altele, Palatul Brück din Piaţa Unirii, Palatul Neuhausz din Piaţa Victoriei, Biserica Reformată din Piaţa Maria, precum şi Facultatea de Mecanică şi primele cămine studenţeşti construite în anii ’20. De altfel, acesta locuieşte într-o zonă istorică a oraşului, în cartierul Iosefin, despre care spune că abia aşteaptă ca Primăria Timişoarei să îl reabiliteze.
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.