Poveștile Timișoarei: Primul computer din Europa de Est s-a făcut la Timișoara. Era o „chestie” gigantică
Ziua Timișoarei este celebrată într-un mod aparte anul acesta. Poveștile Timișoarei vor fi prezentate cu ajutorul tehnologiilor de Realitate Virtuală și Realitate Mixtă sâmbătă, 3 august, între orele 10:00 – 13:00, la Muzeul Tehnic UPT (Splaiul Spiru Haret). Vizitatorii se vor putea bucura și de primul calculator din Europa de Est, făcut chiar în orașul de pe Bega.
Evenimentul este organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Spotlight Heritage Timișoara. Participanții vor putea vizita instalații digitale unice, pentru a descoperi istoria tehnologiei informaționale, de la primele calculatoare și device-uri, la ultimele generații tehnologice, îmbinând trecutul cu prezentul în moduri neașteptate.
MECIPT-1, primul calculator din Europa de Est
Evenimentul aduce în fața vizitatorilor istoria tehnologiilor informaționale. Aceștia vor putea vizita MECIPT-1 (Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara), primul calculator din Europa de Est, dar și evoluțiile acestuia, alături de generații întregi de device-uri care au pavat drumul spre evoluția tehnologică de astăzi. Computerul MECIPT-1 a fost construit de matematicianul Iosif Kaufmann şi de vărul său, inginerul Wilhelm Löwenfeld. Documentarea a început în 1955, iar proiectarea în 1956, urmând ca dispozitivul să fie pus în funcțiune în 1961. Calculatorul era de-a dreptul imens. Era nevoie de o cameră doar pentru el. Astăzi, orice laptop sau tabletă este mult mai performantă.
„Calculatorul conceput la Timişoara, pus în funcţiune în anul 1961, la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic, avea 2000 de tuburi electronice, peste 20.000 de condensatori şi rezistenţe, 30 de kilometri de fire şi 100.000 de lipituri. În total consuma circa 10 kW pe oră. Memoria era pe un tambur magnetic, iar capacitatea de memorare era de 1.024 de adrese. Comparativ cu primul calculator românesc CIFA-1, MECIPT-1 avea o memorie de patru ori mai mare. Calculatorul ocupa o întreagă încăpere şi era format din patru panouri înalte de doi metri”, se arată pe site-ul UPT.
Deși era gigantic și mergea greu în comparație cu ce avem azi, oamenii și-au făcut treaba cu el. „Cu MECIPT-1 s-a proiectat cupola pavilionului expoziţional Bucureşti (Romexpo), s-a proiectat barajul Vidraru, realizat în 1965 pe râul Argeş, noua reţea de apă din Arad, s-a automatizat producţia la Fabrica de Bere şi s-au proiectat o mulţime de clădiri”, se mai arată pe site-ul UPT.
Alte atracții pentru participanți
Vizitatorii se vor bucura de aplicații interactive din Patrimoniul sub reflectoare, dar și de ultimele aplicații Spotlight Heritage Timișoara de realitate virtuală și realitate mixtă. De asemenea, cei prezenți se vor bucura de prezentarea „Tipare ale Poeziei: descoperă Timișoara prin poezie și culoare” a artistului Marius Jurca. Printre instalațiile digitale unice se numără:
Physic AI Garden: o grădină virtuală dinamică cu plante și ciuperci virtuale (realizată de artiștii Anna Dumitriu & Alex May, în colaborare cu CAPABLE Project și BioArt Revolution, organizat în cadrul Romanian Science Festival);
Jocuri în AR, care fac posibilă interacțiunea cu obiecte din patrimoniul cultural al orașului.
Călătoria va ajunge și în prezent, unde vizitatorii pot descoperi ultimele generații de aplicații și instalații digitale, realizate de studenți ai Universității Politehnica Timișoara, în parteneriat cu diferiți artiști locali și internaționali. De toate acestea participanții se vor putea bucura total gratuit. Intrarea este liberă și nu este necesară o programare.
Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway.