1 august 2024 – Ziua Suprasolicitării Planetei. Cât de gravă e situația
Astăzi este marcată Ziua Suprasolicitării Planetei, un moment care ne arată, încă o dată, cât de gravă este situația. Conform celor mai recente calcule ale Global Footprint Network, în doar șapte luni, de la începutul anului și până-n prezent, omenirea a consumat ceea ce Pământul reînnoiește în 12 luni.
În comparație cu anul 2023, Ziua Suprasolicitării Planetei din acest an este cu o zi mai devreme, potrivit WWF – România. Aceasta devansare se explică printr-o ușoară reducere a emisiilor de carbon, care este însă contrabalansată de nivelul mai scăzut de absorbție a carbonului de către oceane. Practic, deși omenirea a produs mai puține emisii de carbon, oceanele nu au avut aceeași capacitate de absorbție, iar rezultatul a fost tot unul negativ.
„Chiar în România , în fiecare an batem recorduri de căldură. Din păcate, aceste recorduri ne arată un singur lucru: că pierdem lupta împotriva schimbărilor climatice. Trebuie să schimbăm modul în care jucăm acest joc, altfel pierderile vor fi prea mari. Nu putem câștiga acest joc singuri, iar cel mai mare aliat al nostru rămâne natura. Ecosistemele sănătoase ne permit să reducem emisiile de CO2 și efectele schimbărilor climatice, inclusiv dezastrele”, spune Barbara Bendadi, director de conservare al WWF – România.
Cum se stabilește Ziua Suprasolicitării Planetei
Ziua Suprasolicitării Planetei, cunoscută și sub denumirea de Earth Overshoot Day, nu are o zi fixă. Ea se calculează împărțind cantitatea de resurse ecologice pe care Pământul este capabil să genereze în acel an (biocapacitatea planetei) la cererea umanității pentru acel an (amprenta ecologică a umanității) și înmulțind cu 365, numărul de zile dintr-un an.
Pentru ca Ziua Suprasolicitării Planetei să fie marcată într-un mod favorabil, omenirea ar trebui să facă câteva schimbări:
Creșterea resurselor globale de electricitate cu emisii scăzute de carbon de la 39% la 75% ar duce la câștigarea a 26 de zile;
Crearea orașelor smart – orașele inteligente profită de tehnologiile existente pentru clădiri, procese industriale și distribuția electricității și reduc dependența de transportul intensiv în energie. Dacă ar fi implementate la nivel mondial, orașele smart ar putea muta Ziua Suprasolicitării Pământului cu 29 de zile;
Dotarea locuințelor din zonele rurale cu soluții de energie verde ar muta Ziua Suprasolicitării Planetei cu opt zile;
Protecția și reconstrucția zonelor umede ar muta ziua mai devreme cu patru zile până în 2050;
Reducerea la jumătate a risipei alimentare, care reprezintă 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, ar duce la câștigarea a 13 zile;
Cultivarea intercalată a copacilor printre alte culturi ar duce la una – două zile câștigate;
Protejarea surselor de apă dulce, de care depind agricultura, dar și multe alte bunuri cu care ne-am obișnuit.