POVEȘTILE CULORILOR. Picturi celebre care au inspirat unele dintre cele mai emblematice scene de film
Arta se regăsește mai mult decât credem în lumea cinematografiei. Picturi celebre, realizate de mari artiști, stau la baza unor scene de film emblematice. Astăzi, la rubrica POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre câteva dintre ele.
Metropolis, filmul regizat de Fritz Lang, este considerat a fi cea mai mare operă a cinematografiei expresioniste germane. Și chiar a cinematografiei în general. Metropolis spune o poveste a luptei de clasă în care lumea este împărțită în două clase sociale: intelectualii, care trăiesc în oraș, și muncitorii, care trăiesc și lucrează în subteran. Orașul este o rețea complexă de bulevarde largi și clădiri monumentale, inclusiv un zgârie – nori care amintește de Turnul Babel al artistului olandez Pieter Bruegel din secolul al XVI-lea.
Una din cele mai emblematice opere din istoria artei, „The Scream”, stă la baza unuia dintre cele mai cunoscute filme de groază: Scream, de Wes Craven. Pelicula spune povestea lui Sidney Prescott, o tânără femeie urmărită de un criminal misterios. Masca lui Ghostface din film face referire la opera de artă a pictorului norvegian Edvard Munch, „The Scream”. Realizată în 1893, aceasta este recunoscută la nivel mondial.
Alte picturi celebre transpuse în secvențe de film
„Shutter Island”, regizat de Martin Scorsese, este un alt film cunoscut. Acesta spune poveste unui șerif american (Leonardo DiCaprio) care este trimis să investigheze un spital psihiatric de unde pacienții au dispărut într-un mod ciudat. Pe măsură ce lucrează la caz împreună cu partenerul său (Mark Ruffalo), filmul construiește sentimente de paranoia atât la personajul lui DiCaprio, cât și la public, care este făcut în mod constant să pună la îndoială sănătatea lui mintală.
Una dintre cele mai memorabile scene îl arată pe DiCaprio îmbrățișându-și soția (Michelle Williams) în casa familiei. Disperarea și melancolia lui amintesc de unul dintre cele mai memorabile cupluri din istoria artei: protagoniștii din Sărutul, al pictorului simbolist austriac Gustav Klimt. Potrivit domestika.org, lucrarea a fost realizată între 1907 și 1908.
„Câmpul de grâu cu corbi” a lui Vincent Van Gogh l-a inspirat pe regizorul japonez Akira Kurosawa să realizeze unul dintre cele mai personale filme ale sale: „Vise”. Kurosawa îi aduce un omagiu lui Van Gogh de-a lungul filmului prin referiri directe la munca sa – artistul este chiar prezentat în film (interpretat de regizorul Martin Scorsese). „Câmpul de grâu cu corbi” este poate una dintre cele mai interesante lucrări ale lui Van Gogh și adesea considerată a fi ultima lucrare pe care a pictat-o înainte de sinuciderea sa, în iulie 1890.