Mișcarea, un factor important pentru o viață sănătoasă
Mișcarea este un factor important pentru o viață sănătoasă, însă din păcate mulți copii nu fac asta cât ar trebui. Ei stau o bună parte din zi la școală, în bănci, stau așezați pe canapea acasă, uitându-se la televizor sau jucându-se, stau pe scaun pentru a-și face temele sau pentru a se juca pe calculator, iar lista poate continua.
Pentru a putea duce la bun sfârșit toate activitățile zilei, organismul are nevoie de energie. Imaginați-vă că fiecare corp reprezintă un motor complex. Combustibilul său vine, în primul rând, din alimentație. Mâncarea pe care oamenii o consumă este cea care oferă carburantul necesar pentru funcționarea corectă a tuturor sistemelor organismului. Apoi, acest carburant se transformă în energie. Plecând de la un principiu expus de Hipocrate, considerat părintele medicinei, în urmă cu peste 2000 de ani, care spunea că „hrana să vă fie medicament”, ar fi bine să conștientizăm puterea pe care o au alimentele pe care le consumăm. Pentru că ele pot fi deopotrivă un medicament foarte puternic sau o otravă foarte lentă.
Activitatea fizică, foarte importantă
Odată cu înaintarea în vârstă nivelul de energie poate să scadă din diverse motive. Printre ele se numără modificările metabolice, afecțiunile cronice sau chiar lipsa de activitate fizică. Cea din urmă este întâlnită tot mai des, cum spuneam la început, și la copii. În zilele noastre oamenii se bucură de confortul de a face majoritatea lucrurilor stând pe scaun. Acasă, la masă, în mașină, în metrou sau tramvai, la birou… și iar acasă.
Statul pe scaun transformă oamenii, încet și sigur, din persoane sănătoase în pacienți pentru doctori. Alexandru Ilie, co-fondatorul platformei RestartiX, cea mai mare platformă de servicii medicale oferite în sistem de telemedicină pentru Terapia Non – Chirurgicală a Durerii, a vorbit despre acest subiect în cadrul unui podcast. Timp de aproximativ 55 de minute Alexandru, la bază expert în fizioterapie, a vorbit aici despre:
misiunea asumată în momentul co-fondării platformei RestartiX;
primul și singurul studiu ambițios la nivel național pe care l-a inițiat alături de Academia Română;
cum poate un copil să simtă că ești confident în prezența lui sau nu;
ce legătură este între statul îndelungat pe scaun și prezenteism (sindrom despre care cercetătorii americani vorbesc de 30 de ani);
de ce părinții sunt o oglindă (sau un model) pentru copiii și nepoții lor.