Sfaturi pentru părinți. E important să faceți asta pentru sănătatea mintală a copiilor, în vacanță
Părinții încearcă mereu să mențină sănătatea mintală a celor mici. Nivelul de stres la care sunt expuse generațiile tinere este acum mult mai ridicat decât în trecut. Vacanța de vară este perioada în care copiii se pot relaxa și bucura de joacă, de vremea bună și de timpul liber. Sănătatea lor mintală nu este însă garantată în această perioadă, fapt pentru care vă prezentăm cum o putem proteja. Aceste sfaturi pot fi utile pentru toți părinții iar cei mici vor începe anul școlar cu dreptul.
Fie că este vorba de nivelul ridicat de studiu, de cercurile sociale, fenomene precum bullying-ul sau problemele rezultate din social media, cei tineri se luptă cu diverse emoții care, de cele mai multe ori, rezultă într-un nivel ridicat de stres. Stresul pe termen lung crește riscul de probleme ale sănătății mintale. Unele exemple sunt anxietatea și depresia, probleme legate de consumul de substanțe, probleme de somn, dureri de cap, tensiunea musculară, probleme des întâlnite în rândul tinerilor.
Sănătatea mintală a copiilor pe perioada verii
Deoarece vara aduce oportunitatea unui timp liber bine petrecut, familiile pot îndruma copiii și tinerii spre dezvoltare. În cele mai multe cazuri, dacă aceștia sunt îndrumați corect, cei mici pot începe anul școlar cu dreptul. Un factor important de care trebuie să ținem cont vara este sănătatea mintală a copiilor. Timpul liber nu este mereu benefic. Dacă nu este folosit cum trebuie sau este irosit, prea mult timp liber poate dăuna celor mici. Lipsa unui program, a unor activități planificate și prea mult timp petrecut pe internet sau la televizor sunt doar unii dintre factorii care pot afecta sănătatea emoțională și mintală a copiilor.
Sfatul specialiștilor: un program echilibrat
Doctor Neha Chaudhary, un psihiatru pentru copii și adolescenți, a declarat pentru publicația edition.cnn.com faptul că „există cinci lucruri pe care copiii trebuie să le pună în funcțiune vara. Este important ca aceștia să dezvolte o rutină de vară oarecum structurată, să lucreze la ceva care le oferă un sentiment de stăpânire, să învețe și să exerseze noi abilități, să utilizeze eficient timpul și spațiul. Dacă părinții pot organiza aceste elemente pentru copii, ei pot avea o vară bună care să-i întărească pentru toamnă. Deși uneori se poate simți restrictiv, un program echilibrat oferă creierului un sentiment de stabilitate și consecvență care este cu adevărat important pentru sănătatea mintală”.
O rutină sănătoasă, cheia dezvoltării pe perioada verii
Deoarece micuții pot avea nevoie de ajutor privind organizarea unui program, acesta poate fi stabilit alături de părinți. Adolescenții pot organiza o astfel de rutină și singuri. Important este ca aceasta să beneficieze atât de momente de dezvoltare bine organizate cât și de momente de distracție. Pot începe dimineața cu o mică rutină de sport, gătind un mic dejun sănătos sau cu timp petrecut alături de cei dragi. Aceștia nu trebuie să aibă o oră fixă de trezire însă nu este recomandat nici să doarmă până târziu. Benefic este și să ne asigurăm că tot ceea ce am învățat pe parcursul anului școlar nu a fost uitat. O oră de teme sau lectură zilnice sunt extrem de benefice pentru cei mici. Un jurnal de vară este o bună modalitate de a ne stabiliza emoțiile. Este recomandat ca mesele să fie programate aproximativ la aceeași oră.
Cum putem organiza un program pentru vară
O bună cale de a avea un program bine organizat este întocmirea unui orar alături de cei mici. „O modalitate de a dezvolta un sentiment de stăpânire este să stabiliți un obiectiv la alegere și să lucreze spre a-l îndeplini. Exemple precum învățarea unei noi limbi, să practice un sport sau chiar să aleagă o lista de lecturi de vară. Pentru copiii mai mici, ar putea învăța cum să folosească o jucărie nouă.
Stabiliți niște obiective și faceți un program. Rezultatele vă pot surprinde și pot aduce un anumit control asupra vieții și sănătății mintale a celor mici”, mai spune Doctor Neha Chaudhary pentru edition.cnn.com. Mai sus găsiți un exemplu de orar pentru copii. Acesta poate fi printat și completat în vederea întemeierii unui program.