Cum se distrau oamenii în Evul Mediu. Am văzut și cum arăta satul nomad
Festivalul Medieval al Castelului Huniade a avut loc la Timișoara în perioada 19 – 21 Iulie. Un moment special l-a constituit Orda – satul nomad. Evenimentul a fost o adevărată lecție deschisă, pentru toată lumea, despre cum trăiau oamenii în Evul Mediu. Participanții au putut afla cum se distrau aceștia, ce făceau într-o zi.
Interesante au fost de aflat detaliile despre viața nomadă. Nomazii erau un grup format din mai multe persoane care nu aveau o așezare statornică într-un loc, ci se mutau dintr-un loc în altul, locuind în corturi.
Küreș – distracție cu întreceri de lupte țărănești
Demonstrația de „lupte țărănești” a fost prezentată de către Frații Corbi, un grup de reconstituitori istorici care se focusează pe secolul al-X-lea. Ei se îmbracă și se poartă precum strămoșii noștri din acea perioadă. Pentru distracție, deseori bărbații organizau lupte țărănești, în care stabileau care dintre ei erau mai competitivi și mai bine antrenați.
Echipamentul pentru aceste lupte este unul simplu, fără prea multă protecție. De regulă, acesta era format dintr-un scut de lemn, o cască de metal și o sabie sau lance. Bineînțeles că echipamentul folosit pentru demonstrație a fost a adus la un nivel de siguranță înalt.
Atelier de tir cu arcul
La acest atelier au participat atât copii, cât și adulți, aceștia învățând cum să țină corect arcul, în ce poziție ar trebuie să stea cu picioarele si cum să tragă corect. Câțiva participanți ne-au declarant că această activitate le-a făcut multă plăcere.
Un fel de baschet cu… oaia
Vulturii din Țara Călatei au prezentat detalii din viața popoarelor nomade la Festivalul Medieval al Castelului Huniade. Printre altele, au pus în scenă Kök Boru –un joc pe echipe, călare, care are originea în Asia Centrală.
Am putea spune că acest joc că este un mix între polo și baschet. Practicanții îl joacă încălecați pe cai, iar mingea e total neobișnuită pentru zilele noastre. S-au format două echipe de câte trei participanți, fiecare pe cal. În mod normal, pe vremuri, mingea era o… oaie moartă. Se pare că în Evul Mediu acest lucru nu era deloc ceva extravagant. În cazul de față mingea a fost doar o blană de oaie. Arbitrul arunca „mingea” în aer pentru a da start jocului.
Dansuri medievale cu Truverii
În piața castelului a avut loc și un atelier de dansuri medievale, intermediat de formația Truverii. Au participat copii și adulți dornici să învețe ceva nou. Membrii formației i-au învățat câteva dansuri medievale, iar fundalul sonor a fost asigurat de muzică interpretată live la instrumente specific perioadei: flaute și lăute. Truvarii ne-au spus că deseori dansurile acestea aveau și rol de ritualuri împotriva fricii și ghinionului. Dacă îi era frică cuiva, era pus să danseze.
Text și imagini: Fitz Miruna-Cristina, 13 ani, clasa a VI-a, Liceul-Waldorf Timișoara
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.