Dăruire, respect și prietenie la Festivalul Inimilor 2024. Reportaj de Ana Chircu, 10 ani
La Festivalul Inimilor 2024, ediția a 33-a, organizat de Casa de Cultura a Municipiului Timișoara, toată lumea a fost încântată și interesată de costumele participanților. Am povestit cu reprezentanții ansamblurilor din Polonia și Irlanda de Nord.
Polonia – cel mai vechi grup de folclor studențesc polonez
Polonia a fost reprezenta de Ansamblu Krakus al Universității de Științe și Tehnică din Cracovia. Este cel mai vechi grup de folclor studențesc polonez, fiind înființat la Universitatea de Știință și Tehnologie în 1949. Acest ansamblu reunește balet , cor și orchestră. Ansamblul Krakrus interpretează dansuri populare originale și autentice poloneze, care sunt transformate artistic și adaptate scenei. În cei 70 de ani de existență Krakus a susținut aproximativ 4700 de concerte în Polonia și în străinătate. Spectacolele sale au fost întotdeauna primite cu entuziasm nu numai în Europa, ci și în Asia, Africa, America de Nord și de Sud. Acest ansamblu a primit numeroase premii atât la festivaluri poloneze, cât și internaționale. Reprezentantii Ansamblului ne-au povestit ca au început sa danseze la vârste diferite, unii la 7 anu, alții la 13 sau 15 ani. Costumele lor au fost foarte colorate și create manual.
Irlanda de Nord – Dăruirea, respectul și prietenia
Irlanda de Nord fost reprezentat de Grupul Jorden Academy Keltic Flair. Este o școală de dans comunitară care predă atât dansul irlandez modern, cât și contemporan. Această școală participă la evenimente, concursuri, concerte, festivale internaționale și evenimente private. Academia a fost înființată în februarie 2011 și a produs cu succes Campioni Mondiali. Dăruirea, respectul și prietenia sunt ingredientele cheie ale școlii.
Dansatoarea intervievata de ȘTIRI PENTRU COPIIne-a povestit că a început să danseze deja la 4 ani. Costumul pe care îl purta a fost făcut de mână, de mama unei colege.
Text și foto Chircu Ana, 10 ani, Școala Generală 30, Timișoara
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.