POVEȘTILE CULORILOR. Cubul rubik. Recent a fost ziua lui
Colorat și complicat. Așa ar putea să definească mulți cubul rubik, care a devenit unul dintre cele mai populare puzzle-uri din lume, cu milioane de produse vândute în întreaga lume. Oamenii se străduiesc să rezolve cubul rubik, iar apoi încearcă să facă asta într-un timp cât mai scurt. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre cubul rubik.
Recent, în 13 iulie, a fost sărbătorită Ziua cubului rubik. În aceeași zi s-a născut și arhitectul și profesorul maghiar care l-a inventat, Ernõ Rubik. Numit inițial „Cubul magic”, acest puzzle colorat a devenit rapid o senzație globală după ce a fost autorizat pentru a fi vândut de Ideal Toy Corp în 1980. De atunci, a devenit unul dintre cele mai vândute puzzle-uri din lume, inspirând nenumărați entuziaști și competiții. Ziua Cubului Rubik celebrează an de an creativitatea, provocarea și bucuria pe care acest puzzle le aduce oamenilor de toate vârstele.
De ce șase culori
Cubul rubik are șase culori: alb, portocaliu, verde, roșu, galben și albastru. În funcție de schema adoptată, acestea sunt aranjate diferit. Există două scheme de culori: cea japoneză și cea occidentală. Prima a fost folosită la cele mai vechi cuburi produse în masă și este folosită și azi, dar pentru un număr mai redus de produse. Cei care se joacă cu un astfel de cub încep cu o cruce albastră și termină cu stratul alb. Schema occidentală este astăzi cea mai folosită. Nu numai pe cuburile Rubik, ci și pe majoritatea puzzle-urilor asemănătoare care se găsesc pe piață. Cei care folosesc această schemă de culori încep de obicei să rezolve Cubul Rubik cu fața albă și termină cu galbenul.
În 2014, inventatorul Cubului Rubik, Ernõ Rubik a fost întrebat de ce a ales aceste șase culori pentru a marca fețele puzzle-ului. „Dacă cubul nu ar fi colorat nu ar exista nici un obiectiv, nu ar fi nimic de rezolvat. Folosind culorile putem preciza ținta la care trebuie să ajungem. Căutăm cea mai simpla modalitate de a marca starea rezolvată. Am ales aceste șase culori (de fapt, cinci culori reale, pentru că nu le numim cu adevărat o culoare) pentru că toate sunt culori de bază și nu este nevoie să le explicăm. Toată lumea știe ce sunt roșu, albastru, galben, verde, portocaliu și alb”, a explicat Ernõ Rubik, potrivit ruwix.com.