Ca în filmele SF. Animalul acesta „învie” și se regenerează când e făcut bucăți
În lume există o mulțime de animale, unele mai interesante decât altele. Hidra este una dintre ele. Animalul acesta „învie” și se regenerează când e făcut bucăți. Nu e vorba de vreun film SF, este chiar realitatea.
Hidra este o specie de nevertebrate de apă dulce, care arată ca niște palmieri în miniatură. Ceea ce le face pe aceste animale cu adevărat interesante este faptul că nu mor niciodată. În caz de vreun accident, hidrele se refac. Ele au celule stem în tot corpul și, potrivit biology.ucdavis.edu, la fiecare 20 de zile întregul lor corp se reînnoiește.
„Din câte știm, nu îmbătrânește și nu moare. Puteți tăia bucăți mici din animal și acesta va crește din nou. Și poate cel mai uimitor lucru este că puteți disocia animalul în celule individuale, le amestecați pe toate, le puneți înapoi într-o minge și o nouă hidra va crește din ea”, a explicat profesorul Celina Juliano, potrivit sursei citate.
Cum arată o hidră
Fiind practic nemuritoare, hidrele sunt urmărite înde-aproape de cercetători. Abilitățile lor unice le fac ideale pentru studii privind vindecarea și îmbătrânirea. Hidrele sunt numite după o creatură imaginară din mitologia greacă: hidra cu nouă capete. Potrivit mitului, în locul unui cap tăiat ar putea crește alte două capete. Hidra reală are doar 3 centimetri lungime. Are un corp subțire, asemănător unui tub, cu o deschidere în partea superioară. Deschiderea este folosită atât pentru a mânca alimente, cât și pentru a scăpa de deșeuri. În jurul acestei deschideri cresc tentacule lungi, asemănătoare degetelor. Hidra își folosește tentaculele pentru a-și înțepa și paraliza hrana. Ea mănâncă animale mici care trăiesc în apă.
Hidra se poate reproduce în două moduri. Poate elibera ouă, care sunt apoi fertilizate în apă. Ouăle fertilizate se transformă în hidre noi. Se poate reproduce și prin înmugurire. În timpul înmuguririi, o hidră crește un corp nou care, în cele din urmă, este tăiat de la bază pentru a forma o nouă hidră.