Scrisul de mână stimulează mai bine funcționarea creierului
Într-o lume în care tehnologia a devenit dominantă în mai multe domenii, există situații în care utilizarea tehnologiei nu aduce neapărat beneficii. De exemplu, un studiu arată că scrisul de mână stimulează mai bine funcționarea creierului decât o face tastarea.
Dispozitivele digitale sunt prezente în nenumărate domenii ale vieții noastre. Cu funcții din ce în ce mai bune. Utilizarea unei tastaturi în loc de a scrie de mână este în prezent o practică standard la locul de muncă, dar aceasta a fost tendința și în sălile de clasă. În timp ce utilizarea unui dispozitiv digital a fost recomandată pentru a reduce stresul copiilor mici, învățarea scrierii de mână a fost asociată cu o mai bună ortografie și memorie.
Cercetările au arătat că creierul funcționează în moduri foarte dinamice și că stabilește circuite diferite pentru a răspunde la sarcini diferite. O modalitate de a studia modul în care se formează și se modifică conexiunile cerebrale este observarea activității electrice a creierului cu ajutorul electroencefalografiei (EEG). Un studiu anterior a utilizat EEG pentru a arăta că desenul manual determină o activitate mai mare și implică zone mai mari din creier, spre deosebire de tastarea la tastatură. Autorii au concluzionat că mișcările fine și mai diverse necesare pentru a lua notițe cu mâna pot fi mai bune pentru învățare decât singurul tip de mișcare pe care îl face cineva atunci când apasă o tastatură pentru a scrie.
Cum stau lucrurile când vine vorba de scris
Aceeași cercetători au folosit EEG pentru a examina conexiunile dintre regiunile creierului, pentru a clarifica mai bine bazele neurobiologice care fac ca scrisul cu mâna să fie diferit de scrisul la calculator în ceea ce privește efectele lor asupra creierului tinerilor adulți. De asemenea, au intenționat să determine dacă conectivitatea mai elaborată din creier care apare în cazul scrisului de mână se datorează, de fapt, acțiunii de formare a literelor de mână în sine.
În acest scop, potrivit qualialife.com, specialiștii au realizat un studiu în rândul studenților universitari în vârstă de aproximativ 20 de ani. Datele de la 36 de participanți, toți dreptaci, au fost utilizate în cadrul analizei. Mai exact, participanților li s-au arătat cuvinte pe un ecran și li s-a cerut să le scrie de mână folosind un stilou digital sau să le tasteze pe tastatură. Ei le puteau scrie sau tasta de mai multe ori în fiecare încercare. Activitatea electrică a creierului a fost înregistrată cu EEG.
Rezultatele au arătat diferențe deosebit de izbitoare între scris și tastat în regiunile cerebrale centrale și în zonele situate în lobul parietal, un centru major de procesare senzorială al creierului. Colectiv, aceste zone ale creierului au fost legate de procesele implicate în atenție și în înțelegerea informațiilor vizuale. Având în vedere că scrisul de mână este mai lent și necesită mai multă atenție decât tastarea, constatările indică în continuare că scrisul de mână ca strategie de învățare stimulează o zonă mai mare a creierului și promovează formarea unei rețele neuronale mai complexe.