ȘTIRI PENTRU COPII va avea noi corespondenți speciali. O nouă echipă de jurnaliști juniori a învățat cum se face presa
Un număr de aproximativ 30 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani au luat parte la un nou atelier de jurnalism derulat în cadrul proiectului „Știri culturale din cartiere”. Acest proiect face parte din Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și e finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii. Singurul ziar pentru copii și adolescenți, dar și pentru părinții lor, pur educativ și informativ din România, ȘTIRI PENTRU COPII, va avea noi corespondenți speciali.
La atelierul găzduit de Muzeul Apei din Timișoara au luat parte mai mulți copii de la Complexul de Servicii pentru Copii „Sfântul Nicolae” și de la Centrul Cultural și Educațional Kuncz din cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara. Atât Muzeul, prin Fundația Aquatim, cât și DAS sunt parteneri în proiect. După ce s-au cunoscut atât între ei, cât și cu echipa ȘTIRI PENTRU COPII, participanții au intrat în „pâine”. Pentru început, jurnalista Georgeta Petrovici i-a învățat ce presupune munca de ziarist și cum se face o știre: de unde își pot lua informații, cum se scrie un articol, ce au de făcut pe teren etc. De asemenea, ea le-a vorbit despre particularitățile celor mai importante materiale de presă: interviu, vox populi, reportaj, fotoreportaj, cronică etc.
Știrile trebuie să fie însoțite mereu de imagini și / sau clipuri video, așa că participanții au învățat și cum să facă asta. De partea de fotojurnalism s-a ocupat fotoreporterul Constantin Duma, de la agenția națională de presă Agerpres, care le-a povestit copiilor despre încadrare, culori și alte elemente importante, în timp ce, de partea video, s-a ocupat Adrian Ionescu, de la Tele Universitatea.
Jurnaliștii juniori au realizat primele interviuri
După ce și-au luat notițe și au primit răspunsuri la nelămuririle pe care le aveau, copiii s-au apucat de treabă. Aceștia au lucrat în echipă: unul punea întrebările, în timp ce ceilalți membri se ocupau de partea foto și video, cu echipamente primite din partea redacției ȘTIRI PENTRU COPII.
Invitații speciali ai atelierului au fost artistul vizual Sorin Nicodim, care a câștigat recent Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, actrița Jasmina Mitrici (o puteți vedea la Teatrul Național din Timișoara, Teatrul Maghiar din Timisoara, Teatrul Basca si la Auăleu). Mădălina Stanca, campioană națională, balcanică și europeană la Culturism (disciplina Bikini Fitness), alături de pompierii Paul Tomi și Devis Cătuna, ISU Timiș.
Cu emoții, copiii și-au pregătit întrebări interesante pe care apoi le-au adresat invitaților. „Nici nu cred că pot pune întrebări, așa emoții am”, a mărturisit Nadia Petrovici, o pistruiată de 13 ani, care, în final, a descoperit că, după ce lansează prima întrebare, se descurcă de minune în postura de reporter. Cei doi pompieri au fost întrebați de Avner Gordea și Alexandru Simion despre traumele cu care vine la pachet meseria lor. Jasmina a fost întrebată despre emoțiile scenei și despre rolurile preferate, iar Sorin despre inspirație, premii și prețul picturilor.
Cei doi au vrut să afle cum își gestionează relația cu familia având în vedere că lipsesc mult de acasă. La final, copiii au primit legitimații de presă de care, de asemenea, au fost foarte încântați. „Toată viața mi-am dorit o legitimație de ziarist adevărată”, a spus Avner, a cărui părinți sunt, la rândul lor, ziariști.
Rămâneți alături de noi căci în curând veți putea citi articolele realizate de jurnaliștii juniori ȘTIRI PENTRU COPII. Mulți dintre participanți sunt gata să înceapă treaba. „Primul lucru pe care l-a zis când s-a trezit a fost că vrea să iasă azi cu aparatul foto prin oraș”, ne-a mărturisit mama Carolinei Chelcea.
Parteneri: Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și Fundația Aquatim / Muzeul Apei