Expoziția costumelor populare pentru persoanele nevăzătoare la Festivalul Inimilor
Festivalul Inimilor, ajuns la cea de-a 33-a ediție, a avut loc între 3 și 7 iunie, în Parcul Rozelor. Evenimentul a fost organizat de Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului. În cadrul acestui festival, duminică 7 iulie a avut loc vernisajul expoziției de costume tradiționale din Banat din colecția etnografică Marius Matei. Expoziția a fost accesibilă persoanelor nevăzătoare.
În dreptul fiecărui costum au fost explicații în Braille, alfabet folosit de cei cu deficiențe de vedere. Literele sunt compuse din puncte ieșite în relief care pot fi simțite cu ajutorul degetelor. Literele de la A la Z au fiecare semne corespunzătoare în Braille. Expoziția a fost realizată în parteneriat cu Asociația„CevadeSpus” șiLiceulTeoreticSpecial„Iris”.
Ideea explicațiilor Braille la expoziția de costume a fost a doamnei Simona Smultea (interviul integral pe YouTube).
Andrei Brânzei : Cum ati avut această idee de a face o expoziție pentru persoanele nevăzătoare?
Simona Smultea : Ideea mi-a venit din propria mea nevoie, de a cunoaște lumea inconjuratoare si de a intelege mai bine ce se întâmplă în jurul meu. Eu veneam la Festival, dar de multe ori întrebam prietenii cum arată costumele celor care dansează
Andrei Brânzei: Anii următori doriți să fie și alte costume, din alte țări?
Simona Smultea: Categoric, da, da mi-aș dori foarte mult!
Andrei Brânzei: Din ce țară ați vrea sa aduceți costume la expoziție?
Simona Smultea: Mi-ar plăcea să înțeleg costumele chinezești, nu știu dacă se poate. Toate mi se par fașcinante, pentru că e amprenta fiecarei țări, a fiecărei etnii, a fiecărei entități culturale. De asta mi se pare foarte fain, să pot și eu să le înțeleg mai bine.
De ce costumul din Banat e unic
Costumul tradițional din Banat se diferă prin modelul său unitar, acceași dispunere geometrică atât pe cămașă, cât și pe poale sau fuste, la fel și pe catrința sau șorțul din față. De la cel mai vechi costum până la cel mai nou, găsim o mare diversitate de forme și materiale. Aceste costume nu se mai găsesc de cumpărat în zona Banatului. Putem spune ca sunt neprețuite. Ultima achiziție a fost în jur de 4000-5000 lei, deși este un costum incomplet. Costumele din Banat au influente si din alte țări, pentru că Banatul a fost sub dominație otomană timp de 170 ani și mai apoi sub dominație autro ungară aproximativ 300 de ani. De aceea sunt mai diferite ca materiale, iar ca design sunt mai bufante decat alte costume din alte părți ale țării. Tendințele în modă se hotărau la Viena pe vremuri, nu la București, de aceea costumele din Banat au o influență occidentală față de restul țării.
Text, foto și video Andrei Brânzei, 13 ani, Colegiul Național Pedagogic “Carmen Sylva”
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.