Anunț important pentru părinți: se deschid grădinițele estivale. Ce este școala mobilă
Copiii din medii vulnerabile își dau întâlnire marți, 9 iulie, de la ora 10:30, la Școala Gimnazială Uruguay din București. Organizația Salvați Copiii anunță deschiderea grădinițelor estivale și a programelor de educație remedială. În plus, există și o școală mobilă.
Programul Grădinița estivală se derulează din anul 1998. El se adresează copiilor de vârstă preșcolară care nu au mers la grădiniță sau care au frecventat sporadic grădinița și care se pregătesc să intre la clasa pregătitoare sau să urmeze cursurile unor grădinițe de stat. Obiectivul este acela de a sprijini integrarea copiilor în sistemul de învățământ de masă. În cei 27 de ani de activități estivale au fost sprijiniți pedagogic, precum și socio-economic, 15.924 de copii. 10.953 de copii la Grădinița estivală și 4.971 de elevi în programul estival de educație remedială.
Marți, la Școala Gimnazială Uruguay, copiii își vor spune poveștile, vor purta discuții cu invitații și vor învăța lucruri noi care să-i ajute în viață. În curtea școlii se va afla și Școala mobilă, care merge în comunitățile vulnerabile. Acest concept reprezintă un instrument de educație non-formală destinat copiilor cu acces redus sau inexistent la educație, care trăiesc în zone izolate sau în comunități profund afectate de sărăcie.
La eveniment va fi prezent și Omid Ghannadi, un susținător al programului de acces la educație pentru copii din grupuri vulnerabile. El s-a implicat și în amenajarea Centrului educațional dezvoltat de Salvați Copiii în parteneriat cu Școala Gimnazială Uruguay. Totodată, la eveniment vor fi prezente și ambasadoarele Salvați Copiii România, Amalia Năstase și Andreea Raicu.
Decalaj îngrijorător între copiii vulnerabili și cei avantajați
Copiii din România sunt mai afectați de sărăcie decât se credea. Testele PISA arată că, între anii 2018 și 2022, decalajul dintre cei mai vulnerabili elevi și cei mai avantajați a crescut cu aproape un an de școală. În plus, nivelul sărăciei e alarmant și atrage incultura. Peste 75% dintre copiii de la sate nu au mers niciodată la un spectacol de Crăciun. Sau într-o excursie în vacanța de iarnă.
Decalajul dintre copiii vulnerabili și cei avantajați a fost generat de o scădere a performanței elevilor săraci, dar și de o îmbunătățire a performanței elevilor avantajați. Organizația Salvați Copiii a mai atras atenția în această direcție atunci când a arătat că rezultatele elevilor la Evaluarea Națională reflectă disparitățile și inegalitățile socioeconomice dintre regiunile de dezvoltare ale României.