Liceele agricole, în căutare de viitori specialiști. Ce beneficii au elevii
Anul școlar 2024 – 2025 vine cu oferte educaționale interesante. Liceele agricole sunt în căutare de viitori specialiști. Cifra de școlarizare pentru învățământul liceal agricol este de 4.100 de locuri pentru învățământul de zi la care se adaugă peste 5.000 de locuri la învățământul profesional și dual.
România are nevoie de specialiști în agricultură, iar cei care-și doresc o carieră în acest domeniu au oportunitatea de a-și continua studiile într-unul din liceele din țară. Acestea oferă programe educaționale diversificate şi specializate, menite să pregătească elevii pentru o varietate de profesii în sectorul agricol, inclusiv: agricultură ecologică, horticultură, zootehnie, managementul fermei, protecția mediului.
Agricultura este un domeniu esențial atât pentru economia națională, cât și pentru cea globală. Absolvenții liceelor agricole și facultăților agricole sunt foarte căutați pe piața muncii, având oportunități de angajare în ferme, companii de agribusiness, instituții de cercetare și organizații guvernamentale. De asemenea, aceștia pot deveni antreprenori în agricultură.
Motive pentru care tinerii ar putea să se îndrepte spre aceste licee
Pe lângă faptul că au mai multe variante de job-uri după absolvirea liceului, tinerii au parte și de alte beneficii. Pe parcursul anilor de liceu aceștia sunt educați în spiritul respectului față de natură și vor învăța despre tehnologiile verzi și practicile ecologice. În plus, liceele agricole îmbină teoria cu practica, oferindu-le elevilor cunoștințe solide în domenii precum horticultura, zootehnia, managementul fermelor și agricultura ecologică. Elevii beneficiază de laboratoare moderne, echipamente de ultimă generație și ferme didactice unde pot aplica ceea ce învață.
Performanțele academice și implicarea în activitățile extrașcolare sunt răsplătite prin acordarea unor burse de studiu. În plus, liceele agricole beneficiază de un program amplu de investiții finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care cuprinde: modernizarea infrastructurii, dezvoltarea competențelor digitale, stagii de practică și colaborări cu mediul agribusiness și formarea profesională a cadrelor didactice.
Harta liceelor agricole din România poate fi consultată pe site-ul Educație Agricolă.
Etapele procesului de admitere în învățământul liceal
Calendarul complet pentru admiterea la liceu în 2024 arată astfel:
11 – 12, 15 – 22 iulie: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere;
11 – 12, 15 – 19 iulie: Introducerea datelor din fișele de înscriere în baza de date;
22 iulie: Termenul limită pentru transmiterea bazei de date;
22 iulie: Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene / al municipiului București la Centrul național de admitere;
23 iulie: Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date;
24 iulie: Repartizarea computerizată a absolvenților și comunicarea rezultatelor candidaților; afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal;
25 – 30 iulie: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
30 iulie: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere;
31 iulie – 2 august: Rezolvarea situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.