Activități preventive desfășurate de specialiștii antidrog în cadrul taberelor școlare din țară
Agenția Națională Antidrog continuă să desfășoare activități preventive pe toată perioada vacanței în cadrul taberelor școlare din țară. Acestea au drept scop conștientizarea riscurilor asociate consumului de substanțe.
Prin jocuri și discuții interactive, copiii vor afla cum să își gestioneze emoțiile, să facă alegeri corecte, precum și unde să se adreseze, în caz de nevoie, pentru a primi sprijin de specialitate. Totodată, vor fi organizate sesiuni de informare și instruire în domeniul prevenirii consumului de droguri, pentru cadrele didactice prezente în taberele școlare.
De asemenea, Agenția Națională Antidrog asigură, la nivel național, pentru adolescenții la risc de consum sau consumatori de substanțe psihoactive, precum și pentru părinții sau aparținătorii legali, servicii de consiliere psihologică și socială, gratuită și confidențială. Reamintim că anul trecut, la nivel național, au beneficiat de sprijin emoțional 354 de adolescenți, iar în prezent, în serviciile proiectului „Safe Space” sunt 95 de adolescenți.
Trei din 10 copii știu pe cineva care a consumat droguri
O anchetă realizată de Salvați Copiii România arată că trei din 10 copii știu pe cineva care a consumat substanțe psihoactive / droguri. Îngrijorător este că indică pe cineva din grupul de egali (prieten / coleg de școală), ceea ce arată incidența ridicată a consumului în mediul școlar sau în proximitatea copiilor. Copiii cu vârsta peste 14 ani consumă în număr mai mare alcool și tutun. Astfel, 27% afirmă că au consumat alcool, 19% au fumat țigări obișnuite, 11% tutun încălzit, iar 16% au vapat, în ultima săptămână.
Dintre cei care spun că au consumat droguri personal, cei mai mulți spun că au făcut acest lucru de mai multe ori (peste jumătate dintre ei), iar substanța cea mai consumată este canabisul, urmată de ecstasy și LSD. Observăm că majoritatea copiilor au auzit de cel puțin una dintre substanțele psihoactive menționate în studiu. Dacă pornind de la mediul de rezidență și gen nu există diferențe semnificative, când vine vorba de grupele de vârstă, copiii peste 14 ani afirmă că au auzit într-o proporție mult mai mare de toate tipurile de substanțe psihoactive, comparativ cu copii sub 14 ani.