Acțiune, iubire și teamă. Cronică de film “Nina și secretul ariciului”
Am vizionat de curând filmul de animație ”Nina și secretul ariciului” (Nina et le Secret du Hérisson) la Cinema Victoria. Este regizat de Alain Gagnol și Jean-Loup Felicioli, regizorii cunoscutei animații ”O pisică la Paris” (Une vie de chat). Acest film m-a purtat într-o aventură plină de peripeții, presărată cu momente vesele și triste, pline de acțiune, iubire și teamă.
Sfaturi ajutătoare în viață, de la un arici
Personajul principal este Nina, o fetiță de zece ani, energetică și plină de idei. Ea iubește poveștile inventate de tatăl ei, în special pe cele cu un arici văzut de acesta. Ariciul ne însoțește pe tot parcursul filmului și ne oferă până la urmă câteva sfaturi ajutătoare în viață.
Momentul în care se închide fabrica unde lucra tatăl Ninei declanșează acțiunea filmului. Nina și cel mai bun prieten al ei, Mehdi, pun la cale un plan ingenios prin care speră să găsească o comoară, mulți bani furați de șeful fabricii la care lucrau tații copiilor. Fabrica se închide, iar averea rămâne ascunsă acolo. Cei doi aventurieri întâlnesc o mulțime de obstacole care i-ar putea doborî. Până la urmă, prietenii găsesc bancnotele. Nu doar aventura lor se termină cu bine, dar și grijile familiilor lor.
Încearcă din nou!
Filmul ne oferă și o serie de învățături pe care ar fi bine să le luăm în seamă. Una din ele este ”Dacă nu reușești din prima încercare, nu e nimic: încearcă din nou!”
A fost o experiență fantastică să vizionez acest film. Muzica de pe fundal a făcut scenele mai puternice, fiind mereu sincronizată cu acțiunea. Eu am vizionat acest film cu tatăl meu și vă zic sincer, când am ieșit, era tot numai un zâmbet. Nouă ne-a plăcut cel mai mult de arici, deoarece a adus amuzament în poveste. Toate aceste aspecte m-au adus la concluzia că acest film este nu numai pentru copii, ci și pentru adulți.
Acestea fiind spuse, cred că v-ați dat seama că vă recomand cu mare drag să vizionați acest film.
”NU SUNTEM NICIODATĂ PREA MARI PENTRU O POVESTE.” (tatăl Ninei)
Text de Elena Enăștescu, 11 ani, Clasa a IV-a, Liceul Teoretic Nikolaus Lenau
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.