Cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Etniilor s-a desfășurat în luna iunie, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara. O atmosferă cu multă culoare și muzică. In cadrul festivalului a a vut loc și parada costumelor, despre care am încercat să aflăm mai multe.
Atmosfera la Festivalul Etniilor
Participanții intervievați spun că atmosfera a fost superbă, foarte destinsă. “Este spectaculos și frumos” ne-a spus o doamnă mai în vârstă. Un participant la paradă ne-a marturisit că atmosfera este incărcată de emoții, la fiecare ediție. Participanții cu care am discutat au marturisit că este foarte greu să spui care e cel mai frumos costum, toate fiind speciale. “Eu nu am costum popular, dar am o ie acasă și o port ocazional” ne-a spus o doamnă care vine la fiecare ediție.
Costumul etniei rome
Este din anii 1900, un costum renumit. “Îl port cu mândrie”, ne-a spus o participantă la paradă.
Costumul etniei germane
Costumul este de chirvai, format din cinci jupoane apretate, un şorț, flicere si o vestă. “Prețul este mare, în jur de câteva mii de euro” ne-au spus reprezentanții etmiei germane. Chirvaiul este o sărbătoare asemănătoare cu hramul, originară din țările de limbă germană.
Costumul etniei slovace
Este format dintr-o fustă plisată manual, un jupon, ciorapi, pantofi reprezentativi, o cămașă numită “opleț” (ca in slovacă). Aceasta este specifică din zona Bihor. “Părul il purtam împletit cu o fundiță in spate. Costa aproximativ 1,000 euro” ne-au spus slovacii de la Festivalul Etniilor.
Ce spune prezentatoarea evenimentului
Prezentatoarea Tania Tunas, de la TVR Timisoara ne-a spus că atmosfera este foarte destinsă, oamenii sunt bucuroși de reîntâlnire pentru că acest festival a ajuns la ediția XXIII-a. Tania Tunas a prezentat cel puțin 5 ediții ale festivalului. “E o bucurie să prezint festivalul și să mă bucur de atmosfera aceasta”. Am aflat de la ea care este costumul preferat. “Cele bulgaresti sunt absolut un vis frumos. Pe caldura asta cred ca sunt în suferință cei care le îmbracă, dar cu siguranță costumele tradiționale bulgărești sunt pe gustul meu. Personal am un costum popular din Maramureș la care țin ca la Sfinele Moaște”.
Despre Muzeu
Muzeul Satului Bănăţean se individualizează faţă de orice alt muzeu în aer liber din România prin două caracteristici. Este un centru civic bine conturat şi deține o alee a etniilor care înglobează în structura sa construcţii specifice etniilor conlocuitoare din Banat. Tematic, muzeul îşi propune să prezinte sintetic câteva din cele mai caracteristice trăsături ale satului bănăţean tradiţional.
Text si foto : Anna Lucia Gafencu, 11 ani, British International School of Timișoara
Articol realizat în cadrul proiectului “Stiri culturale din cartiere”. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.