Adolescenții renunță la smartphone-uri. E noua modă
Dacă înainte copiii nu avea telefon până în liceu poate, în ziua de azi lucrurile s-au schimbat. Încă de la cele mai mici vârste copiii își petrec o bună parte din timp jucându-se pe telefoane / tablete. Un lucru interesant este faptul că adolescenții, dar și adulții, renunță mai nou la smartphone-uri. Aceștia și-au dat seama că petrec mult prea mult timp folosindu-le.
Multe smartphone-uri au o funcție care îți spune cât timp petreci pe zi utilizându-le, însă ea este destul de neglijată. Totuși, pentru unii reprezintă un semnal de alarmă și chiar o trezire la realitate. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Harvard, utilizarea rețelelor de socializare activează aceeași parte a creierului care se declanșează și atunci când se consumă o substanță care creează dependență. Acest lucru a stârnit îngrijorări cu privire la obiceiurile legate de telefon în rândul tinerilor.
Unii dintre ei își doresc introducerea unor limite de vârstă pentru utilizarea smartphone-urilor, în timp ce alții au luat deja măsuri și au trecut la utilizarea unor telefoane asemănătoare cu cele de pe vremuri, cu butoane.
Vânzările la telefoanele cu butoane, în creștere
Rând pe rând, tot mai mulți oameni și-au dat seama cât de mult timp „le fură” un smartphone. Acest lucru se vede, de exemplu, în America de Nord. Acolo vânzările de telefoane mai puțin performante au crescut impresionant. „Avem o mulțime de părinți care caută să le cumpere copiilor primul telefon și nu vor ca aceștia să abuzeze de internet”, explică proprietarii unui magazin, potrivit bbc.com.
Deși este un lucru bun, limitarea tinerilor și a copiilor pe social media în special reprezintă un lucru greu de făcut. Asta deoarece inclusiv școlile folosesc acum aplicații online. Totuși, există variante prin care părinții pot bloca anumite aplicații de pe telefoanele copiilor lor, cum ar fi rețelele de socializare, unde aceștia își petrec foarte mult timp.
Mai nou, apar chiar și telefoane dezvoltate special pentru cei care vor să evite să devină dependenți de a pierde timp pe internet. Chris Kaspar a fondat compania Techless. El a realizat un dispozitiv „intenționat plictisitor”, dar elegant, care seamănă foarte mult cu un iPhone. Cea mai recentă versiune este supranumită „Wisephone II”. Dispozitivul nu are pictograme, ci numai cuvinte, două culori și două fonturi. De asemenea, pe el nu vor putea fi instalate rețele de socializare, ci doar câteva aplicații utile, cum ar fi cea de taxi.