Concurs național de ecologie, ecoturism și protecția mediului. Cine sunt câștigătorii
Ultimele generații sunt tot mai interesate de mediul înconjurător și de cum pot contribui pentru bunăstarea lui. Elevii și profesorii din 14 județe au participat la un concurs național de ecologie, ecoturism și proiecția mediului, desfășurat la Oradea în perioada 13 – 16 iunie.
Palatul Copiilor Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea și Consiliul Județean Bihor, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, a organizat cea de a XXII-a ediție a Concursului Național de Ecologie, Ecoturism și Protecția Mediului „Floare de Lotus”. La secțiunea competiției „Orientare și mișcare în natură” au luat participant concurenți din 14 județe. Este vorba despre Arad, Bacău, Bihor, Bistrița – Năsăud, Botoșani, Brăila, Cluj, Călărași, Constanța, Iași, Maramureș, Olt, Sibiu și Suceava.
Câștigătorii probelor pentru secțiunea „Orientare și mișcare în natură” au fost următorii:
Câștigători la nivel gimnazial:
Premiul I – Palatul Copiilor nr. 1 Călărași;
Premiul II – Școala Gimnazială Spectrum Constanța;
Premiul III – Clubul Copiilor Fălticeni;
Premiul III – Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila.
Câștigători la nivel liceal:
Premiul I – Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina;
PREMIUL II – Palatul Copiilor Sibiu;
PREMIUL III – Palatul Copiilor Oradea;
PREMIUL III – Palatul Copiilor Botoșani.
Ce au mai învățat elevii
O altă probă a fost cea numită „Vânătoarea de comori”, care s-a desfășurat în expoziția permanentă a Secției de Științele Naturii sub coordonarea profesoarei Carmen Corina Dume de la Palatul Copiilor Oradea și a muzeografelor Erika Posmoșanu și Adina Pop de la Secția de Științele Naturii a muzeului. Elevii și-au testat abilitățile de orientare și cunoștințele privind arborii din mediul urban în Parcul „Șanțul cetății”, dar au luat parte și la o excursie de studiu. Aceasta a inclus activități la Centrul de vizitare „Cuibul Dropiei” din Salonta, la Ferma de bizoni Euro Buffalo, Muzeul Memorial „Arany János” – Turnul Ciunt și la Complexul Muzeal Vatra Satului Românesc. De asemenea, participanții au realizat, în cadrul atelierului „Natură și artă”, lucrări folosind materiale naturale și reciclabile.