„Demența digitală”, termenul asociat cu utilizarea excesivă a tehnologiei
Oamenii petrec tot mai mult timp pe internet. Viața lor s-a mutat în mare parte acolo. Plătesc facturi, fac cumpărături, citesc știri, urmăresc emisiuni etc. La copii, situația arată la fel. Aceștia se joacă, comunică prin intermediul rețelelor de socializare, citesc etc. Tehnologia ne ajută, dar ne și poate încurca. „Demența digitală” este termenul asociat cu utilizarea excesivă a acesteia.
Demența este un termen generic care descrie o diminuare a capacității de a gândi și afectează memoria, limbajul și raționamentul, din cauza unor modificări la nivelul creierului. Simptomele demenței variază de la ușoare la severe și pot avea un impact semnificativ asupra funcționării și calității vieții unei persoane.
Termenul de „demență digitală” a început să fie tot mai folosit pentru a descrie schimbările cognitive asociate cu utilizarea excesivă a tehnologiei. Deși demența digitală nu este o afecțiune propriu-zisă, cercetările sugerează că utilizarea excesivă a tehnologiei poate duce la schimbări asemănătoare demenței și, posibil, chiar la creșterea riscului de demență. Potrivit healthline.com, termenul de „demență digitală” a fost inventat de neurologul și psihiatrul german Manfred Spitzer, în 2012.
Simptomele demenței digitale
Demența digitală nu este o afecțiune care poate fi diagnosticată, așa că este dificil de spus exact care sunt simptomele. Cu toate acestea, după cum sugerează și numele, unele dintre simptome pot fi similare cu cele ale demenței, cum ar fi:
probleme cu memoria pe termen scurt;
pierderea sau uitarea cu ușurință a lucrurilor;
dificultăți în reamintirea cuvintelor;
dificultăți în a face mai multe lucruri în același timp.
Similar demenței, demența digitală poate provoca, de asemenea, schimbări în comunicare, concentrare, raționament și multe altele. Totodată, nu este neobișnuit ca excesul de timp petrecut în fața ecranului să ducă la modificări ale somnului și ale dispoziției, care au, de asemenea, un efect semnificativ asupra funcției creierului.
Cum poate fi prevenită demența digitală? Petrecând mai puțin timp online. Având în vedere că cercetările sugerează că adolescenții petrec aproximativ 6 ore pe zi pe telefoane, este clar că moderația este cheia. Pentru a limita timpul petrecut online puteți, de exemplu, să limitați notificările pe care le primiți pe telefon. De asemenea, puteți să găsiți alte lucruri pe care să vă concentrați. Ieșiți la o plimbare, citiți o carte, jucați-vă ceva distractiv împreună cu familia etc.