COMORILE MUZEELOR: căniță romană, restaurată, la MNaB
Vă invităm să vizitați Muzeul Național al Banatului și să descoperiți o piesă deosebită din colecția noastră, expusă în cadrul expoziției Patrimonium 2022-2023, situată în mansarda B2 a Bastionului: o căniță romană, restaurată de colega noastră Mariana Matyas.
Sit arheologic Pojejena
Cănița a fost descoperită la Pojejena. Acesta este un sit arheologic renumit pentru cercetările din epoca romană, realizate pe malul Dunării în deceniul al VII-lea al secolului trecut. Începând cu 2015, Muzeul Național al Banatului a reluat cercetările în acest sit, sub coordonarea arheologului Călin Timoc, dezvăluind noi informații fascinante despre așezarea civilă de lângă castrul roman.
Proces atent de restaurare
Descoperită fragmentară, cănița a trecut printr-un proces atent de restaurare. Restauratorul a curățat fragmentele cu soluții chimice delicate, le-a asamblat cu rășină polivinilică și a completat lacunele cu ipsos de modelaj, finisând și integrând cromatic cu culori de apă pentru a păstra autenticitatea artefactului.
Vă reamintim, luna aceasta, accesul este GRATUIT în toate cele 7 expoziții ale noastre. În premieră națională, principala instituție muzeală din vestul României și-a deschis larg porțile și așteaptă publicul oferind acces fără costuri grație unui parteneriat strategic cu compania timișoreană CONSTRUCTIM SA.