PRIN LUMEA MODEI. Pantofii de „gumă” revin în forță
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite. Și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre pantofii de „gumă” care revin în forță.
The Row, un brand de modă de lux american, a introdus în prezentarea sa încălțămintea care era cândva la modă. Este vorba despre jelly shoes, sandalele de plastic sau din „gumă”, cum le știe toată lumea. Ceva ce se voia a fi o amintire frumoasă s-a transformat însă într-un val de controverse. Potrivit analistului de date Molly Rooyakkers, care conduce contul de Instagram @style.analytics, în ultima lună a existat o creștere de peste 100% a căutărilor pe Google pentru jelly shoes. Căutările pe Pinterest pentru jelly shoes au crescut cu 31% în SUA și cu 28% în Marea Britanie față de anul trecut pe vremea aceasta, adaugă ea. Celebrități precum Jennifer Lawrence, Blake Lively și Taylor Swift au fost văzute purtând astfel de papuci.
Pantofii de „gumă” sunt peste tot. La fel și PVC-ul
O mulțime de oameni se declară nemulțumiți de reintroducerea în trend a acestor încălțări. Asta deoarece ei sunt realizați din clorură de polivinil, adică PVC. Acesta a fost unul dintre primele materiale plastice descoperite și este, de asemenea, una dintre cele mai utilizate pe scară largă. Lucru care se bate cap în cap cu încercarea de a combate poluarea cu plastic.
Conștientizarea consumatorilor în acest sens pare să fie scăzută. Potrivit voguebusiness.com, Rooyakkers a analizat un eșantion de 380 de comentarii din șase videoclipuri de pe TikTok care discutau despre întoarcerea pantofilor de gumă, pentru a identifica orice mențiune despre PVC sau despre preocupările legate de mediu. „Cele mai frecvente subiecte din aceste secțiuni de comentarii au fost nostalgia (menționată în 62 de comentarii) și experiențele negative ale pantofilor (miros urât, bășici etc., menționate în 45 de comentarii). Dar niciun comentariu nu a menționat cuvintele „PVC”, „plastic”, „toxic” sau cuvinte care au legătură cu criza de mediu. Cum ar fi „sustenabilitate”, „reciclare” sau „mediu””, a explicat ea.