Elevii de clasele a X-a și a XI-a intră în Armata Selectivă a Plasticului (ASAP România). Programul de responsabilitate socială este inițiat de Fundația The Institute, iar mesajul transmis este „Învață-ți școala să recicleze și fii ambasador ASAP”. Înscrierile au început deja.
Pentru a deveni ambasadori ASAP, elevii au de îndeplinit trei cerințe obligatorii. În primul rând, școala lor trebuie să fie deja parte din programul ASAP. A doua cerință este ca doritorii să fie elevi în clasa a X-a sau a XI-a în anul școlar 2024-2025. Ultima cerință: să nu fi fost anterior ambasadori în program. Sarcina elevilor este de a îndeplini, pe parcursul anului școlar, diverse misiuni care au ca obiective atât educația, cât și distracția. Ei vor fi purtătorii de cuvânt ASAP în școala și în orașul lor, intermediind astfel și relația dintre echipa ASAP și colegii sau profesorii lor. În plus, ca cerință creativă, elevii vor face materiale foto și video pentru canalele de social media.
Dacă unii dintre elevi nu sunt convinși să se înscrie încă, Mihaela Tutunaru, coordonatorul programului ASAP, vine cu câteva lămuriri. De asemenea, explică beneficiile de care vor avea parte ambasadorii selectați. „Ar fi câteva mențiuni importante care sper că-i vor entuziasma pe elevi. Și îi vor face să aplice. A fi ambasador ASAP înseamnă mai mult decât că vor învăța despre sustenabilitate și leadership. Vor face parte din comunitatea de ambasadori ASAP din întreaga țară și vor avea sprijin pentru propriile lor proiecte legate de mediu. Ba mai mult, vor primi o adeverință de voluntariat și o scrisoare de recomandare pentru implicarea lor în program, dar și un kit de merch pe care toți adolescenții îl adoră, pentru că e chiar foarte cool! Sper că v-am convins și așteptăm cu multă bucurie să ne cunoaștem”, spune Mihaela Tutunaru.
Cum se fac înscrierile
Elevii se pot înscrie pentru a face parte din echipa ASAP România în perioada 3 iunie – 31 iulie. Cum? Prin completarea unui formular care este disponibil aici. În plus față de anii trecuți, elevii care vor fi selectați ca ambasadori ASAP în anul școlar 2024 – 2025 vor avea o misiune extra. „Ne dorim ca elevii ambasadori să ne ajute în acest an cu propuneri de succesori. Ce coleg/ă a lor poate fi potrivit/ă pentru acest rol, în următoarea generație de ambasadori?”, mai spune Mihaela Tutunaru.
În anul școlar 2023 – 2024, 25 de elevi ambasadori din 12 orașe au fost purtătorii de cuvânt ASAP în școlile lor și mesageri ai responsabilității sociale. De la acești tineri vin câteva sfaturi pentru noii ambasadori, dar și lecții care pot fi de folos în mandatele ulterioare. Ștefan Curpan, elev al C.N. „Iulia Hașdeu” din București, îi îndeamnă să fie curioși pentru a face experiența cât mai amuzantă și interactivă. Eleva Ana Paulet de la C. T. „Miron Costin” din Roman le spune să nu ezite să întrebe atunci când au neclarități, chiar dacă întâmpină dificultăți în acest rol.